Strobl Winery: A Converted Austrian Wine Cellar

Triangular angles and flat, glossy surfaces are part of what constitute the delightfully modern architecture of the newly converted Strobl Winery, in Austria. What used to be a wine cellar is now, after a year of planning, designing, and reconstructing, an impressive contemporary four-story building that accommodates wine storage, wine tasting events, fine food and terraces, and even a temporary bedroom.

View in gallery

From the outside, the structure maximizes its presence via interesting architecture. The home face toward street-front appears in keeping with the adjacent building, with some of the old building parts exposed and/or replicated. The back of the structure is more modern, with unexpected angles, retractable sky windows, and plenty of glass for walls. Exterior surfaces are of traditional make but contemporary design.

The inside of the Strobl Winery is no less impressive. A cozy brick-walled tunnel constitutes the majority of the basement, which houses the wine cellar and wine presentation. Muted light provides lovely ambiance, and sound absorption was carefully considered with a non-traditional granular floor.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

Above that, the first floor, including terraces, is much more open than the two levels below it. An open concept space, combined with ample and spacious windows, facilitate a continuous view of the grounds, directly into the vineyards. This is the perfect setup for enjoying the Winery’s find food and overall experience.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

Finally, on the top floor, a temporary bedroom with clever floor-foldout beds is available for overnight stays. Finishes are consistent throughout, with light woods and flat, reflective surfaces – both horizontally and vertically.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

On the level directly above the storage cellar level is the wine tasting area. This enclosed section is also cozy, with atmospheric lighting and a neutral design that allows visitors to focus on the wine experience itself.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

The optimal construction design of this structure makes it feel more spacious than its actual footprint, with its spacious ceilings and unique lines. Certainly an exemplary structure, with its use of venue-appropriate colors, materials, and shapes.{found on flodeau and images by Mark Sengstbratl}.