Modern HQ Transforms One of Paris’ Classic Buildings

The Ekimetrics headquarters can be found on the beautiful Champs Elysee in Paris, France. The marketing company chose a classic building with a rich history and decided to mold it after their own charm and character. So elements such as the cement floors, the wooden structures and the overall modern office design had to be merged with the original setting without distorting it.

ekimetrics-hq-interior-portionView in gallery

Estelle Vincent Architecture was in charge of the transformation of the 1000 square meter office space. The firm deals with everything, from the construction to renovations and even furniture design and this holistic approach worked out great in this case.

ekimetrics-hq-open-spaceView in gallery

The headquarters features two large open spaces. These contain numerous workstations but, because they’re so vast, the architects wanted to break up these rooms and to add a bit of privacy to certain areas. So they cam up with the idea of including a trio of geometric timber structures.

ekimetrics-hq-large-meeting-roomView in gallery

One of them is called the Eki Cube and it’s a 4x4x4m structure which contains two meeting rooms. Inside the walls of this volume there are hidden features such as a staircase, lockers, a main entrance point and a slide.

ekimetrics-hq-eki-cube-verallView in gallery

ekimetrics-hq-eki-cube-staircaseView in gallery

The great attention to details that the architects are proud of led them to give the lockers a really simple design which, at the same time stands out. It’s all in the details and, in this case, it’s the way the little corner triangle openings form an irregular pattern.

ekimetrics-hq-eki-cube-lockersView in gallery

View in gallery

The second timber volume is the Eki Cabin. It is situated in the main meeting hall and it contains an office for two and a main meeting room.

ekimetrics-hq-eki-cabinView in gallery

ekimetrics-hq-eki-cabin-office-for-twoView in gallery

24 wooden modules which can be reconfigured according to the event, being able to easily change function.

ekimetrics-hq-eki-cabin-modulesView in gallery

When not needed, the wooden modules can be stacked and placed in the recess of the geomtric wooden structure.

ekimetrics-hq-stacked-wooden-modulesView in gallery

The third wooden structure was named Eki Truck. The kitchen is located here, behind the facade of a food truck in real scale. During the day, the remaining space can become an informal meeting space. In a way, you could say that the food truck is just one of the many cool desk accessories this space has.

ekimetrics-hq-eki-truckView in gallery

This kitchen area is where the décor becomes predominantly modern, infused with a bit of industrial flair offered by the light fixtures.

View in gallery

These three volumes create a dynamic and laid back vibe which suits the company really well and helps define it as modern and youthful. The biggest challenge was merging these modern and unconventional features with the existing elements and creating a cohesive office space.

ekimetrics-hq-chandelierView in gallery

So elements such as ornate chandeliers and ceilings coexist with geometric, minimalist structures and, although the contrasts are strong, the overall result is a well-balanced office space. Some portions are infused with classic charm while others stand out as modern, playful and dynamic, defined by eye-catching patterns, colors and simplicity.

ekimetrics-hq-small-tableView in gallery

The timber volumes don’t go all the way up to the ceiling so an opening still remains, allowing light to travel through and allowing the interior to feel more open and airy.