Switzerland City Home Surrounded By Greenery And Nature

Living close to the city offers a lot of advantages and is most of all convenient. Living in a more remote location and close to nature however brings its own unique set of advantages and these two choices don’t usually mix. There is however a beautiful building in Zollikon, Switzerland which manages to bring these two types of environments together.

The South-facing side opens onto a beautiful garden which acts as an intermediary between the building and the forestView in gallery
The South-facing side opens onto a beautiful garden which acts as an intermediary between the building and the forest

This is the Birkenweg House, a project completed in 2020 by Andres Carosio and studio Curzio Ardinghi Architecture. The building is positioned in an urban area close to the city but also on the edge of a beautiful forest. 

The garden is filled with native plants and trees which ensure a gentle transition towards the woodsView in gallery
The garden is filled with native plants and trees which ensure a gentle transition towards the woods

The proximity to the forest inspired the architects to come up with a design inspired heavily by nature. They wanted this residential structure to be integrated into its natural surroundings and to enjoy a strong connection to the woods while also taking advantage of its proximity to the city and other points of interest. In order to achieve that, they emphasized the views which are framed by the beautiful trees on the Southside and also created a green barrier of native plants and vegetation on the Northern side which is facing the street, thus surrounding the building with greenery and nature. 

The ground floor enjoys a great connection to the outdoors and has large open terracesView in gallery
The ground floor enjoys a great connection to the outdoors and has large open terraces
The gentle slope embraces the building and makes it feel at homeView in gallery
The gentle slope embraces the building and makes it feel at home

The ground floor placed at garden level transitions outside and has easy access to open terraces transforming the garden into a central and integral part of the project, quite unusual for a city building. Everything else on top of that is a series of volumes that rise above the tree canopies, offering cool views of the surroundings, whether it’s the greenery to the South or the city to the North. The exterior facade plays an important role in establishing a smooth connection to the immediate surroundings. It’s made of numerous thin metal slats with a beautiful bronze finish which create a beautiful skin around the building, closing it off from the street but still allowing the interior spaces to feel connected to the outdoors. 

The front facade is enclosed by a privacy skin made of thin metal slatsView in gallery
The front facade is enclosed by a privacy skin made of thin metal slats
The metal facade also frames the open terraces on the upper floor areas, transitioning into stylish railingsView in gallery
The metal facade also frames the open terraces on the upper floor areas, transitioning into stylish railings
Large windows and glass walls reveal the beautiful views towards the forestView in gallery
Large windows and glass walls reveal the beautiful views towards the forest
The interior design is quite heavily inspired by nature as wellView in gallery
The interior design is quite heavily inspired by nature as well
Warm neutrals and timeless finishes give the interior a very clean and refined lookView in gallery
Warm neutrals and timeless finishes give the interior a very clean and refined look