A Contemporary Beach Villa Split Into Two Identical Sections

Seizing the opportunity to have their own weekend house right on the beach where they could spend time and relax with their families, two brothers purchased a plot in the beautiful Lido de Jesolo resort town, in Italy. Here they worked together with architecture studio JMA to build a modern beachfront villa which they could share.

Because the narrow site only allowed the building to have a maximum width of 11 meters, this width was divided into two equally sized sections. The idea was to create a pavilion-inspired structure with a symmetrical layout, split into two down the middle by a central spine wall. The pavilion has a single story above ground but also features a big basement which contains a gym, a sauna, a jacuzzi, a plunge pool, a laundry room, a spacious stainless steel kitchen and a guest area.

The mirrored living areas open onto their own covered patio on each side of the central spine wallView in gallery
The mirrored living areas open onto their own covered patio on each side of the central spine wall
The north-facing facade is completely opaque for added privacy and soundproofing from the courtyard and streetView in gallery
The north-facing facade is completely opaque for added privacy and soundproofing from the courtyard and street
Both sides of the house have identical layouts and are also identically furnishedView in gallery
Both sides of the house have identical layouts and are also identically furnished
The south-facing side of the house open onto a backyard with a swimming pool at the centerView in gallery
The south-facing side of the house open onto a backyard with a swimming pool at the center
Down in the basement there's a gym and a variety of other recreational spacesView in gallery
Down in the basement there’s a gym and a variety of other recreational spaces

This symmetrical layout allows each family to enjoy their independence and offers them the same opportunities. Also, the two sections of this beautiful beach house are identically furnished. They each have two bedrooms and two bathrooms and mirrored living areas. On the south-facing side of the pavilion there’s a zero edge swimming pool while on the northern side there’s the entry courtyard and a big parking area with space for four cars on each side. This ensures that both families and their guests have separate parking spots without the need to share and interfere with the others. The north facade of the building is completely opaque which offers acoustic insulation from the noise in the courtyard and the street. In comparison, the rest of the facades have glass walls and sliding doors which offer access to covered terraces and the pool area. The basement enjoys a strong connection to the outdoors as well, featuring sunken patios on both sides.

The existing trees around the house were preserved and form green patches around the courtyardView in gallery
The existing trees around the house were preserved and form green patches around the courtyard
There's a white central wall which divides the main floor into two equally-sized sections and offers privacy to both familiesView in gallery
There’s a white central wall which divides the main floor into two equally-sized sections and offers privacy to both families
The interior design is simple and refined and the decor is very bright and breezy, suiting for a beach houseView in gallery
The interior design is simple and refined and the decor is very bright and breezy, suiting for a beach house
Sliding glass door open the indoor living areas onto covered patios with beautiful views of the surrounding landscapeView in gallery
Sliding glass door open the indoor living areas onto covered patios with beautiful views of the surrounding landscape
There are also two sunken patios, one on each side of the basement levelView in gallery
There are also two sunken patios, one on each side of the basement level
The indoor spaces get plenty of light through the glazed facades and respectively and sunken patiosView in gallery
The indoor spaces get plenty of light through the glazed facades and respectively and sunken patios
There's also a set of two small pavilions on each side of the pool which add independent lounge areasView in gallery
There’s also a set of two small pavilions on each side of the pool which add independent lounge areas
The 16 meter swimming pool divides the backyard in two and is shared between the ownersView in gallery
The 16 meter swimming pool divides the backyard in two and is shared between the owners
The poolside pavilions are furnished with stylish and comfortable sofas and a coffee table at the centerView in gallery
The poolside pavilions are furnished with stylish and comfortable sofas and a coffee table at the center
The basement has its own kitchen area which can be used by the guestsView in gallery
The basement has its own kitchen area which can be used by the guests
The entire kitchen is in stainless steel which gives a very professional lookView in gallery
The entire kitchen is in stainless steel which gives a very professional look
The white gravel and the plants create a tropical and relaxing ambiance throughout the courtyardsView in gallery
The white gravel and the plants create a tropical and relaxing ambiance throughout the courtyards

Photographs: Jacopo Mascheroni