A Contemporary Villa In Spain With Views Of Mountains And The Sea

Villa K is a magnificent residence located in Mijas, Spain. It was a collaboration between studios Igloo Design and Marion Regitko Arquitectos who found inspiration in the beautiful surrounding landscape. The defining style of the entire project is a minimalist and contemporary one. The villa is structured on two levels connected by floating wooden stairs hanging from sleek cable rods attached to the ceiling. 

Villa K is set on the highest spot on the site which gives it a panoramic view in all directionView in gallery
Villa K is set on the highest spot on the site which gives it a panoramic view in all direction

The site has a very steep slope which meant part of the house had to be suspended on pillars. The designers also took advantage of the landscape by integrating part of the ground floor into the hillside and creating a strong connection between architecture and nature. They also chose a holistic design for the interior and the exterior of the villa and in that way the transition between these spaces is seamless and feels very natural. 

The upper level has a large viewing platform that connects to all the bedrooms and overlooks the Ronda mountain rangeView in gallery
The upper level has a large viewing platform that connects to all the bedrooms and overlooks the Ronda mountain range
The floor plan is L-shaped and divided into two main sections which differentiate the public and private areasView in gallery
The floor plan is L-shaped and divided into two main sections which differentiate the public and private areas

Inside, the ambiance is very relaxed and inviting. There’s a sunken living room that’s connected to the dining area and the kitchen. It features a modular sofa that creates a U-shaped sitting area around a set of stylish coffee tables. This area opens onto a covered outdoor deck and overlooks and swimming pool.

The steep site places part of the ground floor inside the hillside while the opposite side is suspended on pillarsView in gallery
The steep site places part of the ground floor inside the hillside while the opposite side is suspended on pillars
The pine trees on the site were preserved and now they create a nice privacy shield around the bedroomsView in gallery
The pine trees on the site were preserved and now they create a nice privacy shield around the bedrooms

The lower level of the house also includes a gym, a TV room, a service area as well as a series of outdoor spaces. Upstairs it houses a series of four identical bedrooms, all with their own en-suite bathroom and wardrobe. The bedrooms have sliding oak doors, minimalist interiors with monochromatic decors and access to a beautiful viewing platform. 

The whole social area has these huge sliding glass doors that allow it to become one with the poolside deck and the lounge areaView in gallery
The whole social area has these huge sliding glass doors that allow it to become one with the poolside deck and the lounge area
Each section of the interior has its own individual character, like the dining area which has these cool burns orange chairsView in gallery
Each section of the interior has its own individual character, like the dining area which has these cool burns orange chairs
The area underneath the viewing platform is a spacious outdoor foyer sort of space with comfy seatingView in gallery
The area underneath the viewing platform is a spacious outdoor foyer sort of space with comfy seating
Sculptural metal light fixtures adorn the ceiling in the living room and maintain a minimalist decorView in gallery
Sculptural metal light fixtures adorn the ceiling in the living room and maintain a minimalist decor
The house has a solid front which gives it maximum privacy from the driveway and he streetView in gallery
The house has a solid front which gives it maximum privacy from the driveway and he street
All four bedrooms are minimalistic and have identical structures with monochrome interiorsView in gallery
All four bedrooms are minimalistic and have identical structures with monochrome interiors
Each bedroom has its own en-suite bathroom with stylish marble tiled walls and a walk-in showerView in gallery
Each bedroom has its own en-suite bathroom with stylish marble tiled walls and a walk-in shower
A series of sliding shutters made of oak wood regulate the sunlight and exposure of the outdoor spacesView in gallery
A series of sliding shutters made of oak wood regulate the sunlight and exposure of the outdoor spaces
The villa is oriented to S-W which gives it views over the mountain range and the seaView in gallery
The villa is oriented to S-W which gives it views over the mountain range and the sea
The dining area is at the center of the social area and adds a splash of color to the ground floor with its stylish orange chairsView in gallery
The dining area is at the center of the social area and adds a splash of color to the ground floor with its stylish orange chairs
This spacious outdoor terrace is multifunctional and can serve as a gym and lounge areaView in gallery
This spacious outdoor terrace is multifunctional and can serve as a gym and lounge area