Attic Family Home With Hidden Nooks And Clever Storage

This is the attic of a 1920s building located in Bratislava, Slovakia. Situated in one of the oldest neighborhoods, the building has a rich history. The neighborhood is a mix of industrial and residential structures and these obvious influences can be seen here as well.

Bratislava-attic-apartment-building-facadeView in gallery

The attic was a forgotten space for a long time, serving as merely a place for drying clothes or a shelter for pigeons. But then the at26 design studio transformed it into the lovely home it is today. Of course, a lot of preparation was needed before they got to actually start designing the space. First the attic had to be cleaned and its structure had to be analyzed.

Bratislava-attic-apartment-living-area2View in gallery

Some of the original beams were replaced and a new truss was built over the old one. A layer of insulation was also added during this phase. The whole roof was covered with steel sheeting. As far as the interior design goes, white was chosen for the walls and ceilings. The color unifies the rooms and also visually enlarges the spaces.

Bratislava-attic-apartment-hallwayView in gallery

The apartment consists of an entry area, a hallway, a kitchen and living area sharing the same space, a bathroom and three bedrooms able to easily change their functions over time and to become a home office, a nursery or a playroom.

Bratislava-attic-apartment-dining-nookView in gallery

The kitchen, a small dining nook and the living area share the same space. The design was custom-tailored to suit the available space and the unusual shape. A wall-mounted TV is positioned in front of the sofa and a triangle-shaped storage unit was designed for the upper corner of the wall.

Bratislava-attic-apartment-living-areaView in gallery

A large and comfortable sofa is placed across from the TV wall, with a bit of space between it and the wall and windows behind it. A pair of simple nesting tables accompanies the sofa and blends in with the patterned area rug. The wooden flooring and the soft curves of the sofa complement the white walls and the sharp angles and clean lines. The result is a harmonious and casual ambiance with a few quirky design details.

Bratislava-attic-apartment-kitchenView in gallery

The kitchen is small but sneaky storage solutions were found and thus the functionality of the space was maximized. White was chosen for the furniture and this allows the cabinetry to blend in with the walls, increasing the spaciousness of the kitchen.

Bratislava-attic-apartment-kitchen-storageView in gallery

Because space is limited, the design team had to be clever and to combine functions in new and original ways. The staircase found in one of the bedrooms, for example, doubles as a shelving unit on the inside, offering the sleeping area enough space for a few books and other essentials usually found in nightstands.

Bratislava-attic-apartment-staircaseView in gallery

Bratislava-attic-apartment-bedroom-with-staircaseView in gallery

Bratislava-attic-apartment-bedroom-with-staircase2View in gallery

One of the bedrooms is clearly designed for kids, with the potential to only be used as a playroom if desired. The décor is as simple as in the rest of the rooms, with the same wooden floor and white walls. It’s the accent pieces that give character to this space and add a splash of color to the room.

Bratislava-attic-apartment-bedroom-kidsView in gallery

Bratislava-attic-apartment-bedroom-kids2View in gallery

The third bedroom of this attic apartment is actually just a casual sleeping area. It’s not even a completely separate room. An opening in the wall connects it to the casual lounge area. Even so, it’s a lovely space and would make a great reading nook, equipped with a comfy mattress and a small floor lamp.

Bratislava-attic-apartment-lounge-areaView in gallery

Bratislava-attic-apartment-reading-nook-closeupView in gallery

Bratislava-attic-apartment-reading-nook-interiorView in gallery