Extensive Renovation Transforms A Rural Home Into A Work Of Art

Located in Mindelo, Vila do Conde, Portugal, the stunning residence you see here is the result of an extensive renovation conducted by Ernesto Pereira. Once a depersonalized structure with a typical rural construction, the house became a work of art as you can see from the images sent to us by photographer João Morgado.

SilverWoodHouse-night-viewView in gallery

The clients offered the architect an unlimited budget and time frame for this project. All the asked for was a house in which they’d love to live, a house that would inspire them. The final product was called the SilverWoodHouse and the total budget was 100.000 euros.

SilverWoodHouse-day-viewView in gallery

The architect decided to give the house a sculptural look, with a wood facade, playful angles and white elements that juxtapose and contrast with the thin wood panels.

SilverWoodHouse-wood-facade-zen-gardenView in gallery

The rear of the house is facing a beautiful pool with a small bridge over it and a relaxing outdoor lounge area where one can relax in a hammock and enjoy the beautiful weather, being protected from the sun and rain. A set of beanbags also show just how casual this décor really is.

SilverWoodHouse-outdoor-lounge-areaView in gallery

SilverWoodHouse-hammock-bean-bag-chairsView in gallery

The outdoor hammock is placed in front of the dining room window/ glass wall. This creates a relaxed mood inside the house as well. The glass top table is surrounded by sculptural dining chairs and they’re all placed in the corner in a sort of nook.

SilverWoodHouse-dining-areaView in gallery

A set of stairs can be seen behind the wine storage unit. They lead upstairs to the other zones. Here, on the ground floor, is the social area that also includes the living space. It’s a classy space with a comfortable sectional sofa and Eames lounge chairs. The tree is an expected accent feature.

SilverWoodHouse-staircaseView in gallery

A wooden block seems to be dividing the floor space. It actually doubles as a storage unit and it hides the home office which is composed of a simple wooden desk surrounded by open shelving on three sides.

SilverWoodHouse-living-roomView in gallery

SilverWoodHouse-home-officeView in gallery

The master bedroom has its en-suite bathroom integrated into the same space. The bathroom is actually encased in dark glass which gives it a bit of privacy as well as a sophisticated glow.

View in gallery

The upper floor rooms have access to balconies. From up there one can look down on the terrace, the pool and the beautiful lounge area. A great way to enjoy a beautiful day and stay connected with nature.

SilverWoodHouse-balconyView in gallery

Though the house doesn’t impress with its size, it stands out thanks to numerous other elements. For example, when the night comes, the accent lighting transforms it into a magical place. It’s a really wonderful place to call home and this is all its owners wanted.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

SilverWoodHouse-zen-gardenView in gallery

View in gallery

View in gallery

What’s also really great is the beautiful connection between the house and the surrounding landscape. It’s a detail reflected in features such as the small zen backyard, the way the elements interact with each other and the array of materials and colors.