SAOTA’s First Miami Project Is A Gorgeous Waterfront Residence

Pine Tree Miami is SAOTA’s first project completed in Miami. It’s a family residence set between the Indian Creek Canal and Pine Tree Drive in the historic Collin’s Waterfront district. Like all of the studio’s projects, this one gives a lot of importance to the relationship between the building and the site on which it stands and well as to the connection between the indoor and outdoor spaces. Of course, privacy is also important, as important as the views in this case so the architects had to find a way to balance out these two elements in their design.

This is the first project completed by SAOTA in MiamiView in gallery
This is the first project completed by SAOTA in Miami
the site on which the residence is built is positioned between a road and a body of waterView in gallery
the site on which the residence is built is positioned between a road and a body of water
The pool in the rear courtyard is as big as 50% of the residence's total surfaceView in gallery
The pool in the rear courtyard is as big as 50% of the residence’s total surface

The overall design and architecture of the residence are modern and refined, with an emphasis on simple and linear forms and structures. The architects worked together with interior designer Nils Sanderson to find the best possible distribution of the spaces. They chose to spread the program across the site as much as possible and to make the most out of the property’s proximity to the water canal. This was relatively easy thanks to the linear characteristics of the site.

The large pool helps to establish a strong and seamless connection between the indoor and the outdoorView in gallery
The large pool helps to establish a strong and seamless connection between the indoor and the outdoor
The overall geometry and architecture of the residence are simple and with clean and linear formsView in gallery
The overall geometry and architecture of the residence are simple and with clean and linear forms
A series of screens frame the house and offer privacy and protection from the sunView in gallery
A series of screens frame the house and offer privacy and protection from the sun

As mentioned before, the privacy and the views are equally important in the context of this project. So how did the studio manage to deal with this task? Well, it’s quite interesting actually. The residence is very much open towards the outdoors and a series of internal and external courtyards ensure that all the interior spaces have a direct connection to the outdoors. Also, glazed facades and large openings brings the views inside the house. A series of screens cloak the building and offer solar protection, helping to filter the sunlight while also ensuring a comfortable level of privacy without closing up the spaces.

The views over the surroundings are very important in the context of this projectView in gallery
The views over the surroundings are very important in the context of this project
Like all of SAOTA's projects, this one is characterized by a close connection between the indoor and outdoor spacesView in gallery
Like all of SAOTA’s projects, this one is characterized by a close connection between the indoor and outdoor spaces
The living area is spacious, welcoming and can fully open towards the courtyardView in gallery
The living area is spacious, welcoming and can fully open towards the courtyard

In addition to the courtyards, a series of terraces and balconies act as buffer zones and transitional spaces between the indoor and outdoor spaces and offer a sense of security and intimacy. The rear courtyard is the largest of the outdoor spaces, featuring a huge pool which is as big as half of the residence’s internal floor space. The pool is framed by the house and by an open lounge space/ poolside deck.

The palette of materials and colors is limited to only a few and this helps emphasize the cohesion between spacesView in gallery
The palette of materials and colors is limited to only a few and this helps emphasize the cohesion between spaces
The social area blends the kitchen, living and dining spaces into a single open spaceView in gallery
The social area blends the kitchen, living and dining spaces into a single open space

As far as the interior design is concerned, the residence features a limited palette of materials, finishes and colors throughout its spaces. This helps to ensure fluid transitions between the spaces as well as a cohesive ambiance. The social area is open and spacious, integrating the kitchen, the dining space and the living room which open up towards the back yard and the pool. There are also six bedrooms in total, each with their own balcony sanctuary and panoramic view. This also applies to the design of the bathrooms.

All the internal spaces enjoy panoramic views of the courtyards and the surroundingsView in gallery
All the internal spaces enjoy panoramic views of the courtyards and the surroundings
The residence has a series of terraces, balconies as well as courtyards which emphasize its connection to the outdoorsView in gallery
The residence has a series of terraces, balconies as well as courtyards which emphasize its connection to the outdoors
The colors and finishes featured throughout the spaces are muted and ensure a stylish and refined lookView in gallery
The colors and finishes featured throughout the spaces are muted and ensure a stylish and refined look