SAOTA’s Latest Creation Reveals A Wonderful Summer House In Saint Tropez

Le Pine is the latest amazing project completed by SAOTA in Saint Tropez, France. It’s a family summer house which sits on a long and narrow site that transitions into a beautiful pine forest towards the South. The pine trees played an important role in the project, with various symbolic representations being scattered throughout the house. One example in this sense is the floating roof which complements the central volume. It’s made of raw wooden planks and it’s a reference to the beautiful pine trees.

The overall architecture of the house is a contemporary interpretation of traditional structures from this regionView in gallery
The overall architecture of the house is a contemporary interpretation of traditional structures from this region
The house takes advantage of the elongated site, extending outside and forming generous outdoor volumesView in gallery
The house takes advantage of the elongated site, extending outside and forming generous outdoor volumes
The solid front facade is shrouded in mystery, giving away very little information about the propertyView in gallery
The solid front facade is shrouded in mystery, giving away very little information about the property

The house was built towards the back of the site and features two wings that shelter a courtyard at the center. An entire wing and the top section of the second one house bedroom suites. The remaining ground floor contains the kitchen and the dining area. The main living area and entertainment spaces are placed in the central void formed between the two wings. This is also where an amazing cascading pool was built. It’s one of the features designed to maximize the perception of space throughout this entire project. The architects wanted the house to tell a story and to be discovered gradually, hence the solid front facade which keeps all the secrets hidden.

The house is structured into two wings connected by a central volume with a floating wooden roofView in gallery
The house is structured into two wings connected by a central volume with a floating wooden roof
The swimming cascades down and emphasizes the long and narrow shape of the siteView in gallery
The swimming cascades down and emphasizes the long and narrow shape of the site
The floating roof undulates and gives these volumes an organic and casual allureView in gallery
The floating roof undulates and gives these volumes an organic and casual allure
The roof here is made of raw wooden planks which reference the pine treesView in gallery
The roof here is made of raw wooden planks which reference the pine trees
This central section houses the entertainment areas and main living spaceView in gallery
This central section houses the entertainment areas and main living space
A retracting glass wall separates the interior and exterior volumes while maintaining visual connection between themView in gallery
A retracting glass wall separates the interior and exterior volumes while maintaining visual connection between them
The architects tried to bring more light in from above whenever possible, hence these beautiful clerestory windowsView in gallery
The architects tried to bring more light in from above whenever possible, hence these beautiful clerestory windows
The main entrance is defined by a large and solid pivot door which contrasts with the white walls around itView in gallery
The main entrance is defined by a large and solid pivot door which contrasts with the white walls around it
A closeup view of the undulating roof reveals the raw beauty of the wooden planksView in gallery
A closeup view of the undulating roof reveals the raw beauty of the wooden planks
Black marble surfaces add elegance to the interior design and establish a harmonious connection with the wooden flooringView in gallery
Black marble surfaces add elegance to the interior design and establish a harmonious connection with the wooden flooring
A staircase connects the master bedroom suite to a private lounge area with a double height ceilingView in gallery
A staircase connects the master bedroom suite to a private lounge area with a double height ceiling
The private spaces occupy almost the entire two wings, turning this house into a wonderfully relaxing summer retreatView in gallery
The private spaces occupy almost the entire two wings, turning this house into a wonderfully relaxing summer retreat