Lonely Mountain Cabin Blends Into The Beautiful Meadow That Surrounds It

On a quint little site bordered by a beautiful meadow somewhere in Beskydy in the Czech Republic a lovely A-frame cabin was built and it looks stunningly charming. This was a project developed by studio Pavel Micek Architects and completed in 2019. The cabin serves as a weekend and holiday retreat and takes full advantage of its location and the views.

When viewed from this angle the bottom section of the house is only barely visibleView in gallery
When viewed from this angle the bottom section of the house is only barely visible

There are no close neighboring building anywhere in the vicinity which actually works out great. The landscape surrounding this beautiful cabin remains undisturbed and the architects made sure to preserve everything as best as possible.

The top floor is a very cozy attic with skylights and wood-paneled walls and floorsView in gallery
The top floor is a very cozy attic with skylights and wood-paneled walls and floors
The two main building materials used all throughout this project are concrete and woodView in gallery
The two main building materials used all throughout this project are concrete and wood
The smooth slope gently wraps around the house, partially enveloping its bottom sectionView in gallery
The smooth slope gently wraps around the house, partially enveloping its bottom section

The site is sloped and that makes it look as if the house is partially swallowed by the ground. At the top the site is bordered by the road and a grand meadow unfolds on the opposite side, down the slope. The materials from which the house is built were chosen for their ability to gradually blend into the landscape with time. The lower half of the building is clad in concrete which with time will turn grey and will become covered in moss. The top section is built out of larch wood which gains a silver-gray patina as it ages. Inside, all the spaces are really warm and inviting, with simple decors that put the emphasis on the views and the natural beauty that surrounds this whole place.

The materials featured in this design were chosen to reflect the context and the landscapeView in gallery
The materials featured in this design were chosen to reflect the context and the landscape
Larch wood was used extensively throughout the interior in combination with a few neutral accent colorsView in gallery
Larch wood was used extensively throughout the interior in combination with a few neutral accent colors
To make up for the fact that there's a pitched roof, the architects integrated several skylights into the designView in gallery
To make up for the fact that there’s a pitched roof, the architects integrated several skylights into the design
The staircase connecting the two floors is made of wood and framed in concreteView in gallery
The staircase connecting the two floors is made of wood and framed in concrete
The lack of any neighboring houses leaves the views undisrupted View in gallery
The lack of any neighboring houses leaves the views undisrupted
The house has minimal impact on the landscape surround it, aiming to blend in as best as possibleView in gallery
The house has minimal impact on the landscape surround it, aiming to blend in as best as possible
Several large windows and openings are strategically included in all main areas of the houseView in gallery
Several large windows and openings are strategically included in all main areas of the house