Family Home Emerges From The Jungles of Brazil

Nestled between the mountain and the ocean, this family home gets to experience first hand the mesmerizing beauty of the Brazilian jungle. It was called the Jungle House by Studio MK27 that completed its design and construction in 2015. The studio was founded in the early 80’s by architect Marcio Kogan and has grown to a total of 28 talented architects driven by the desire to change the world with their creations.

The Jungle House from aboveView in gallery

The Jungle House green terraceView in gallery

The Jungle House view from green terraceView in gallery

All their projects are defined by formal simplicity and the Jungle House is no exception even though simple isn’t exactly the word we’d use to describe it. Located in Guaruja, Brazil, the house sits on an area of 805 square meters.

The Jungle House exteriorView in gallery

The Jungle House concealed by treesView in gallery

The Jungle House surrounded by vegetationView in gallery

It’s organized on three levels and its interior is structured in a rather unusual way, opposite to the traditional approach. More exactly, the ground floor is where a large wooden deck can be found along with the children’s playroom and the utility areas. The deck is protected by the upper levels.

The Jungle House stone walkwayView in gallery

The Jungle House entranceView in gallery

The middle floor houses six bedrooms, five of which have their own terraces with hammocks. At the upper floor the architects positioned the social areas. On one side, a deck with a hot tub and sauna are protected by a terrace covered in grass. One the other side, a fireplace and a swimming pool are situated. In between these is the living room and kitchen.

The Jungle House ground floor pillarView in gallery

The Jungle House ground floor rocksView in gallery

The Jungle House ground floor rocks and stairsView in gallery

This unusual organization of the internal spaces was chosen because of the location. The house is surrounded by the lush jungle so in order for the social areas to have views of the ocean and the surroundings, they needed to occupy the top floor.

The Jungle House ground floor near mountainView in gallery

The Jungle House ground floor deckView in gallery

The Jungle House ground floor terraceView in gallery

Because the house is surrounded by tall trees and lush vegetation, the sunlight gets filtered through their leaves and illuminates the bedrooms on the middle level in a really lovely manner, offering them privacy without completely blocking their view.

The Jungle House bedroom terraceView in gallery

The Jungle House bedroom hammockView in gallery

The Jungle House bedroom interiorView in gallery

Building on this site was challenging, especially given its sloped form and the fact that one of the main goals of the project was to have the structure built with minimal impact on the land. The owners and the architects agreed that the best approach was to make the house seamlessly integrate into the surroundings so the design had to be toned down and simple, even a little bit rough around the edges.

The Jungle House staircaseView in gallery

The Jungle House staircase hallwayView in gallery

This organic interaction with the land was achieved by preserving the vegetation on the site and using simple materials such as concrete and wood. The interior spaces enjoy a direct relationship with the landscape and they also get optimal natural light on each level.

The Jungle House top floor deck tubView in gallery

The Jungle House top floor deckView in gallery

This is a modern family home that pays homage to the jungle and ultimately serves as a stylish refuge from where to admire nature’s mesmerizing beauty. On one side, the house almost becomes one with the mountain. it’s supported by only two pillars and the main volume is elevated, forming the covered deck we mentioned a while back.

The Jungle House top floor fireplaceView in gallery

The Jungle House top floor fireplace at nightView in gallery

The Jungle House fireplace fireView in gallery

In order to respect the land on which it’s built and to ensure the type of organic interaction between nature and architecture, the house follows the topography of the site and from an angle appears to be projected out of the mountain.

The Jungle House top floor loungeView in gallery

The Jungle House top floor lounge area furnitureView in gallery

The Jungle House top floor living areaView in gallery

The interior is decorated with neutral and earthy colors inspired by nature and the views. Exposed concrete and wood are the two favored materials for both the interior and the exterior. The lower terrace is a very cozy space, being exposed to the dense vegetation and the being covered by the upper volume.

The Jungle House dining table

The Jungle House top floor diningView in gallery

The Jungle House top floor treesView in gallery

The most spectacular however is the top floor. From up here, the views are extraordinary. The infinity pool connects to the ocean in the distance and the terrace stands between the tree canopies. The living area and kitchen placed at the center are open to both decks.

The Jungle House top floor at nightView in gallery

The Jungle House sunset viewView in gallery

The Jungle House infinity poolView in gallery

The Jungle House poolView in gallery

The Jungle House trees near deckView in gallery