Old Attic Becomes A Part Of A Contemporary Duplex Apartment

Once just a simple storage attic in a building that was built in 1901, the space was finally transformed in 2015 when it became a part of a contemporary duplex apartment. The conversion was done by f + f architectes, a studio known for its contemporary approach to design and the ability to create decors inspired by context.

The Attic in Strasbourg living room fireplaceView in gallery
The duplex is organized on two levels, with the lower floor being the social zone
The Attic in Strasbourg living room sofas
The social area is a large and open space configured around the fireplace
The Attic in Strasbourg dining area chandelierView in gallery
The open floor plan also integrates the dining area which is framed by large columns
The Attic in Strasbourg dining areaView in gallery
A low-hanging light fixture stands suspended above the dining table giving the space a refined look

The duplex was created by converting the old maid rooms and adding the above loft space which until then was used for storage. Here, in the attic of a very old building in Strasbourg, France, the designers managed to pull off a contemporary and very elegant apartment with a total living space of 240 square meters.

The Attic in Strasbourg lounge areaView in gallery
At the back of the space is the kitchen which adds a touch of black to the decor
The Attic in Strasbourg black mdf boxView in gallery
Black MDF was also used for this box-like volume which conceals a set of spaces
The Attic in Strasbourg fireplaceView in gallery
The fireplace is the focal point of the lounge area

The transformation was completed in 2015 and the designers had a very clear vision of how the space should look like. They used a simple palette of materials which includes wood, MDF and marble. The original wooden floors in some of the rooms were preserved and refreshed.

The Attic in Strasbourg butterfly chair
A Butterfly chair sits casually in the corner, creating a nice little reading corner
The Attic in Strasbourg kitchen black furnitureView in gallery
The kitchen is mostly black and has LED accent lights that highlight its beauty
The Attic in Strasbourg marble islandView in gallery
The kitchen island is covered in marble and it matches the counters in the bathrooms

The kitchen and bathrooms make use of marble for their counter and island designs. This adds a very elegant touch to the decor. Black MDF was also used for a lot of the furniture as well as for the staircase and a box-like volume which conceals functions such as a bedroom, a bathroom and a storage area.

The Attic in Strasbourg staircaseView in gallery
The two floors are linked by a staircase made of black MDF
The Attic in Strasbourg black staircaseView in gallery
The staircase has transparent glass railings and it complements the black box volume
The Attic in Strasbourg bedroom decorView in gallery
The master bedroom is minimalist and this gives it a spacious feel

The lower level is composed of a home office, a family room, the bedrooms and bathrooms while the top floor houses an open space composed of a living space, a dining area and the kitchen. The entrance hall has a double height ceiling and it divides the space into two zones, putting the master bedrooms and children’s rooms on one side and the guest bedroom and the office on the other.

The Attic in Strasbourg master bathroom
The master bedroom matches the sleeping area, featuring a black vanity and white walls
The Attic in Strasbourg bathroom vanityView in gallery
A large window was added to the decor of the second bathroom in order to give it a more spacious feel

Black MDF was used for the box volume, the staircase and some of the furniture, including the kitchen cabinetry and counter. The upper floor puts the dining area at the center, with the kitchen on one side the living room on the other. The living room faces a large terrace.

The Attic in Strasbourg kid bedroom decorView in gallery
The children’s rooms are decorated using friendly and cheerful colors
The Attic in Strasbourg kid bedroomView in gallery
A set of bunk beds saves floor space, making more room for the playground