Spectacular Cape Town Retreat Enveloped By Magnificent Views

In a small beachfront community located in Llandudno, Cape Town stands proudly an amazing residential home that’s been very recently renovated by studios Bomax Architects and OKHA. The project was entitled La Belle Vue, emphasizing one of the best qualities that this retreat has: exposure to spectacular views. This was both a renovation and extension project which aimed to give the house a modern and fresh look but also to help it capture and to express its owner’s African heritage through various interior design elements.

The views have a major significance in the overall design and decor or this beautiful residenceView in gallery
The views have a major significance in the overall design and decor or this beautiful residence
A lot of the furniture pieces featured throughout the house were custom-designed by OKHAView in gallery
A lot of the furniture pieces featured throughout the house were custom-designed by OKHA

Thanks to its elevated position the house gets to frame extraordinary views of both the ocean and the nearby mountains. They can be enjoyed from every major area of the house and they become a part of the interior design and decor of spaces such as the lounge area, dining room and even some of the private spaces.

The dining room is one of the areas that have direct access to the outdoors as well as one of the best views in the houseView in gallery
The dining room is one of the areas that have direct access to the outdoors as well as one of the best views in the house
The strong connection between the house and its natural surroundings is impressed in a very suggestive mannerView in gallery
The strong connection between the house and its natural surroundings is impressed in a very suggestive manner – image by Karl Rogers
The overall design aesthetic is focused on minimalism but also includes numerous references to the owner's African heritage View in gallery
The overall design aesthetic is focused on minimalism but also includes numerous references to the owner’s African heritage
A very cozy reading corner was set up by the staircase. It's also a lovely little spot for private conversationsView in gallery
A very cozy reading corner was set up by the staircase. It’s also a lovely little spot for private conversations
The low console and bespoke drinks cabinet were also custom-designed by OKHAView in gallery
The low console and bespoke drinks cabinet were also custom-designed by OKHA – image by Karl Rogers
The master suite features a custom bed with an oversized headboard and en-suite freestanding tubView in gallery
The master suite features a custom bed with an oversized headboard and en-suite freestanding tub

The overall impression is that of a very simple, almost minimalist aesthetic emphasized by various different elements in each room. The lounge area features a monochromatic palette, the kitchen is defined by clean and simple lines and the private suites have modern freestanding tubs. There are also lots of custom-designed pieces, including the 3D sculpted front door created by OKHA as well as the living room sofa, the timeless dining table or the beautiful bed and headboard from the master suite.{pictures by Mickey Hoyle}.

A very simple and neutral palette of colors and materials was used for most of the interior spacesView in gallery
A very simple and neutral palette of colors and materials was used for most of the interior spaces
The kitchen has an unusual layout and a minimalist design centered around whites and grays View in gallery
The kitchen has an unusual layout and a minimalist design centered around whites and grays
The kitchen is a part of the open floor plan but maintains its individualityView in gallery
The kitchen is a part of the open floor plan but maintains its individuality
Large windows let in lots of natural light and welcome the spectacular views inside the houseView in gallery
Large windows let in lots of natural light and welcome the spectacular views inside the house
The house is infused with artwork and decorations created by local artistsView in gallery
The house is infused with artwork and decorations created by local artists
The staircase is framed by the console and acts as a backdrop feature for the lounge areaView in gallery
The staircase is framed by the console and acts as a backdrop feature for the lounge area
The house is meant to serve as a sanctuary, a relaxing and tranquil retreat, hence the subdued palette of colors and materialsView in gallery
The house is meant to serve as a sanctuary, a relaxing and tranquil retreat, hence the subdued palette of colors and materials
The multitude of finishes and textures complement the minimalist palette of colors preventing the space from looking monotonousView in gallery
The multitude of finishes and textures complement the minimalist palette of colors preventing the space from looking monotonous
Large balconies and terraces frame the front and the back of the house, taking full advantage of the spectacular viewsView in gallery
Large balconies and terraces frame the front and the back of the house, taking full advantage of the spectacular views
The house is framed by the ocean on one side and the mountains on the otherView in gallery
The house is framed by the ocean on one side and the mountains on the other