Concrete House With A Zen Garden And Running Water Feature

This beautiful house is located in Tipupati, India, with the Tirumala Hills extending to the South-West of the site. It’s part of a residential area and can be found just off the main road. The owners had big plans for the 15.000 square foot plot. They wanted a house that could also incorporate an office area with space for meetings and a series of outdoor zones around it including a court, a zen garden and a flowing water feature.

A spiral staircase is part of the front facade, being placed before the main door View in gallery
A spiral staircase is part of the front facade, being placed before the main door

All these elements became reality thanks to studio Architecture Paradigm. The entire project was completed in 2017. The house has a small footprint compared to the overall proportions of the site. It’s made of two large blocks which act as separate zones. One contains the public areas and the kitchen and the other houses the bedrooms and bathrooms. The blocks are connected by a large dining area.

The interior spaces are connected to generous decks and terraces which overlook the court and gardenView in gallery
The interior spaces are connected to generous decks and terraces which overlook the court and garden
Internally the house is organized into multiple levels and volumes each with distinct functionsView in gallery
Internally the house is organized into multiple levels and volumes each with distinct functions

The lower sections of the house are clad in limestone which helps to ground the building and to connect it to its surroundings. In contrast, the cantilevered volume is made of concrete. This gives the house a modern-industrial appearance. Also, the exterior of the home theater volume is clad in wood and that has an impact on how the house as a whole is perceived, adding a warm touch to its design. This contrast between the materials, finishes and colors employed throughout the project ultimately helps to make the house stand out and give it lots of character. The interior is just as intriguing and special. There’s a seamless and very pleasant connection between the spaces. At the same time, subtle changes in floor planes sets the spaces apart.

The house contains both social and office areas, including a cantilevered sections where business meetings take placeView in gallery
The house contains both social and office areas, including a cantilevered sections where business meetings take place
The interior spaces are seamlessly connected but at the same time they're distinct areasView in gallery
The interior spaces are seamlessly connected but at the same time they’re distinct areas
The decks and terraces are protected by the overhanging roof which makes them feel more like extensions of the indoor spaces View in gallery
The decks and terraces are protected by the overhanging roof which makes them feel more like extensions of the indoor spaces
The colors, materials and finishes used throughout the project and simple and reflect the connection to the beautiful outdoor surroundingsView in gallery
The colors, materials and finishes used throughout the project and simple and reflect the connection to the beautiful outdoor surroundings
The custom finishings and decor elements make each space look and feel perfectly balancedView in gallery
The custom finishings and decor elements make each space look and feel perfectly balanced
The home theater is as elegant and stylish at the rest of the house, featuring wood cladding on the exteriorView in gallery
The home theater is as elegant and stylish at the rest of the house, featuring wood cladding on the exterior
The private sections of the house have wooden louversView in gallery
The private sections of the house have wooden louvers
The house is surrounded by a series of outdoor functions including a beautiful zen gardenView in gallery
The house is surrounded by a series of outdoor functions including a beautiful zen garden
The double-height areas look and feel very bright, airy and spaciousView in gallery
The double-height areas look and feel very bright, airy and spacious