Modern House In Bali Incorporates The Lush Topography Into Its Design

Rather than following the typical building style of traditional Bali residences, architect Alexis Dornier chose a more modern and abstract approach in the case of this amazing project which was only just completed in 2019. The task was to design and build a private residence which would naturally interact with the landscape around it but would also stand out and look amazing in the process. As a result, the house has a tall and very open-looking ground floor which incorporates the social spaces and a second larger volume upstairs which cantilevers over the sides and which houses the private areas.

The overall design of the house is modern and linear, with emphasis on simple geometryView in gallery
The overall design of the house is modern and linear, with emphasis on simple geometry
The palette of materials for this project includes lots of wood and sandstoneView in gallery
The palette of materials for this project includes lots of wood and sandstone
The ground floor is a large and open space which houses the social functions of the residenceView in gallery
The ground floor is a large and open space which houses the social functions of the residence

The architect chose to use a lot of reclaimed wood and locally-sourced sandstone which help to reference Bali’s traditional building culture. Of course, everything is materialized into a modern design which also favors the use of glass. This allows the house to remain closely connected to its surroundings and to take full advantage of the views over the tree canopies. Ultimately, the house has become a tranquil retreat, a place for recreation and relaxation but also a beautiful symbol of modern design infused with local cultural references.

The house is surrounded by a forest of palm trees, coconut and banana treesView in gallery
The house is surrounded by a forest of palm trees, coconut and banana trees
The five bedrooms are placed upstairs and enjoy panoramic views over the garden and the hillsView in gallery
The five bedrooms are placed upstairs and enjoy panoramic views over the garden and the hills
Large windows and big openings are seamlessly incorporated into all sections of the houseView in gallery
Large windows and big openings are seamlessly incorporated into all sections of the house
The glazed ground floor welcomes in the lush and beautiful surroundings throughout its huge openingsView in gallery
The glazed ground floor welcomes in the lush and beautiful surroundings throughout its huge openings
All the reclaimed wood used throughout the house gives the rooms a very welcoming and cozy lookView in gallery
All the reclaimed wood used throughout the house gives the rooms a very welcoming and cozy look
The tropical landscape which surrounds the site makes this a perfect location for a relaxing retreatView in gallery
The tropical landscape which surrounds the site makes this a perfect location for a relaxing retreat
The living and dining areas have easy access to the garden and the poolside deckView in gallery
The living and dining areas have easy access to the garden and the poolside deck
The staircase which connects the floors has a large skylight which brings light into the lower volumesView in gallery
The staircase which connects the floors has a large skylight which brings light into the lower volumes
Inside, the different zones are connected by a series of walkways such as this oneView in gallery
Inside, the different zones are connected by a series of walkways such as this one