A Modern Family Home Hidden Behind A Countryside Aesthetic

The majority of modern and contemporary houses are defined by minimalism which is often expected and appreciated. However, the style doesn’t always suit every project. This is a family residence located in Cotia, Brazil. It was designed by studio Belluzzo Martinhao Arquitetos and its owners wanted it to have a countryside aspect which would help it look more welcoming. The glazed sliding doors bring the outdoors in and expose the interior spaces to the panoramic views, making the most of the surrounding landscape.

This is a single-story house designed to be first and foremost welcoming and user-orientedView in gallery
This is a single-story house designed to be first and foremost welcoming and user-oriented
The house has four bedroom suites, one of which serves as a home officeView in gallery
The house has four bedroom suites, one of which serves as a home office
The connection with the outdoors is expressed through large sliding glass doors which open up the decorView in gallery
The connection with the outdoors is expressed through large sliding glass doors which open up the decor

The house sits on a 1,200 square meter with a 10-meter slope. The house is placed at an elevation of 7 meters from street level, featuring a large plateau which offers an amazing view over the treetops. The entrance and the garage are positioned at the bottom of the site. The social areas sit towards the front of the lot, with the master suite facing the rear. The house has a large backyard garden which seamlessly merges with the woods behind it. The structure and design of the building put an emphasis on the dialogue between the indoor and the outdoor and they do it through their simplicity.

The leisure areas are connected on an open floor plan with full-height sliding doors which frame the viewView in gallery
The leisure areas are connected on an open floor plan with full-height sliding doors which frame the view
The living area opens up towards the poolside terrace, having the garden and the forest as a backdropView in gallery
The living area opens up towards the poolside terrace, having the garden and the forest as a backdrop
The reason for choosing a countryside aesthetic was to avoid the cold and austere character of modern structuresView in gallery
The reason for choosing a countryside aesthetic was to avoid the cold and austere character of modern structures
The kitchen and dining room are blended into one space with a very warm and inviting appearanceView in gallery
The kitchen and dining room are blended into one space with a very warm and inviting appearance
The seamless transition between the indoor and the outdoor spaces blurs the physical boundaries completelyView in gallery
The seamless transition between the indoor and the outdoor spaces blurs the physical boundaries completely
A huge backlit wall mirror enlarges the bathroom visually while also highlighting its beautiful colorsView in gallery
A huge backlit wall mirror enlarges the bathroom visually while also highlighting its beautiful colors
The poolside deck and adjacent area are treated as seamless extensions of the indoor living roomView in gallery
The poolside deck and adjacent area are treated as seamless extensions of the indoor living room
There's a wooden deck one level below the pool, overlooking the garden and preserving an unobstructed viewView in gallery
There’s a wooden deck one level below the pool, overlooking the garden and preserving an unobstructed view
Using a palette of simple materials and an eclectic aesthetic, the architects designed the perfect family homeView in gallery
Using a palette of simple materials and an eclectic aesthetic, the architects designed the perfect family home