Gorgeous Family Home In Montana Merges With A Lush Green Valley

This house in Montana occupies a 10-acre site situated at the confluence of two rivers. It frames gorgeous views of the valley and the mountains in the distance. Responsible for its design is architecture studio CTA Group. The team made sure to take full advantage of the amazing scenery so they did their best to help the house blend with the landscape. The flat metal roofs on two of the volumes and the exterior walls clad in dark stained cedar and stone make that happen. Inside, terrazzo floors and polished concrete surfaces create a timeless appearance. Beautiful features such as the live edge table in the dining area add a pure and organic touch to the decor.

This gorgeous permanent residence is located in Whitefish, a small town in N-W MontanaView in gallery
This gorgeous permanent residence is located in Whitefish, a small town in N-W Montana
The architects wanted the house to become a seamless addition to its natural surroundings and succeed in making it happen View in gallery
The architects wanted the house to become a seamless addition to its natural surroundings and succeed in making it happen
The site is gorgeous, being covered in grasses and shrubs and enjoying gorgeous viewsView in gallery
The site is gorgeous, being covered in grasses and shrubs and enjoying gorgeous views

Structurally, the house is divided into three volumes. There’s the main house which contains the kitchen, dining room, living area, master suite, a study, piano room and mudroom. The layout is very efficient and there are no hallways throughout this entire volume. There’s also a guest house which contains an exercise room and two bedrooms which can be connected to form a family-style suite if desired. The third volume is the utility building which houses the garage and the workshop. It has a gabled roof and its design is inspired by the old railway maintenance sheds from this region.

A covered porch was created between the main house and the guest house, with a TV for outdoor movie timeView in gallery
A covered porch was created between the main house and the guest house, with a TV for outdoor movie time
On the outside the house is clad in dark stained cedar wood and in stone, both locally-sourcedView in gallery
On the outside the house is clad in dark stained cedar wood and in stone, both locally-sourced
The stone surfaces give the house a very authentic and outstanding look, helping it to blend in with the terrainView in gallery
The stone surfaces give the house a very authentic and outstanding look, helping it to blend in with the terrain
Large windows flood the living spaces with natural light and expose them to the gorgeous sceneryView in gallery
Large windows flood the living spaces with natural light and expose them to the gorgeous scenery
The wood-burning fireplace creates a very warm and welcoming ambiance in the living areaView in gallery
The wood-burning fireplace creates a very warm and welcoming ambiance in the living area
The kitchen is spacious and open and features eye-catching turquoise accentsView in gallery
The kitchen is spacious and open and features eye-catching turquoise accents
The central courtyard acts as an extension of the living areas outdoorsView in gallery
The central courtyard acts as an extension of the living areas outdoors
The main bathroom has the same turquoise accents as the kitchenView in gallery
The main bathroom has the same turquoise accents as the kitchen
The freestanding tub is placed outside the bathroom, where it can take advantage of the sceneryView in gallery
The freestanding tub is placed outside the bathroom, where it can take advantage of the scenery
The green valley and the trees which surround the site turn this house into an amazing retreatView in gallery
The green valley and the trees which surround the site turn this house into an amazing retreat