Gorgeous Cape Town House Upgraded With a Pool Penthouse

A view as amazing as this deserves to be enjoyed to its fullest. That’s why the old house that used to occupy this gorgeous piece of land in Cape Town, South Africa was completely renovated by studio Jenny Mills Architects

The double floor penthouse was added on top of the original house in order to take full advantage of the viewsView in gallery
The double floor penthouse was added on top of the original house in order to take full advantage of the views

In fact, the old roof was replaced with something else entirely: a two-floor penthouse. As a result of that there are now two separate units on the same property. The penthouse even has its own entrance with access from the upper road.

The polished concrete floor makes the indoor-outdoor transition smooth and naturalView in gallery
The polished concrete floor makes the indoor-outdoor transition smooth and natural

With this massive new addition and the other design changes done to the house, the entire building transformed into a tranquil retreat with a sculptural design, a very strong connection to the environment and magnificent views. By choosing a palette of muted colors such as greys, whites and neutrals, the architects allowed the focus to be on the topography and the panoramic views rather than on the building itself. 

The interior design is defined by simple materials and muted colors
The interior design is defined by simple materials and muted colors
The large master bathroom has a double walk-in shower, a concrete-framed tub and its own terraceView in gallery
The large master bathroom has a double walk-in shower, a concrete-framed tub and its own terrace

The interior of this spectacular residence is characterized by an abundance of natural light coming through the strategically positioned windows and an organic and seamless connection to the outdoors ensured by large openings, sliding glass doors and a multitude of outdoor areas that are easily accessible from various parts of the house. 

 

The simple materials and muted colors put all the emphasis on this spectacular viewView in gallery
The simple materials and muted colors put all the emphasis on this spectacular view
The original staircase was redesigned and turned into a partial spiral in order to make the most of the viewView in gallery
The original staircase was redesigned and turned into a partial spiral in order to make the most of the view
The kitchen is pushed against the side wall and has all-white cabinetry for a minimalist aestheticView in gallery
The kitchen is pushed against the side wall and has all-white cabinetry for a minimalist aesthetic

The kitchen and dining area are the central hub together with the living room. There’s a large kitchen island with seating on both sides, a table for six, a cozy lounge area and easy access outside onto a deck and a beautiful infinity pool overlooking the ocean. This sort of transparency can also be noticed throughout the rest of the house in areas like the spacious master bathroom which has its own terrace or the bedrooms. The landscape is, as a result, a constant presence throughout the entire property. 

This Jade green headboard adds a stylish splash of color to the bedroomView in gallery
This Jade green headboard adds a stylish splash of color to the bedroom
The new penthouse has separate access from the upper roadView in gallery
The new penthouse has separate access from the upper road
The open social area transitions onto the poolside deckView in gallery
The open social area transitions onto the poolside deck
The large concrete kitchen island has bar stool seating on both sidesView in gallery
The large concrete kitchen island has bar stool seating on both sides