Casual Spanish Summer House With a Mediterranean Design

The Palern House definitely has a Mediterranean vibe to it, especially when considered in the context of its surroundings. This is a separate, independent building designed as an extension of an existing hotel. It’s intended to serve as a holiday house and its beautiful and breezy design reflects that. You can find it at the center of Mallorca, in Spain, in a beautiful area with the gorgeous rural landscape. This is a project completed by the architect at OHLAB in 2019. The house offers a total of 180 square meters of living space (1937 square feet) which are designed to seamlessly integrate with the surroundings and to create a relaxed and laid back atmosphere.

This small holiday house enjoys a beautiful relationship with its immediate surroundingsView in gallery
This small holiday house enjoys a beautiful relationship with its immediate surroundings
The central living area is open on both sides and welcomes the outdoors inView in gallery
The central living area is open on both sides and welcomes the outdoors in

Everything is organized on only one level, giving easy and convenient access outside of every section of the house. The floor plan is elongated and has a width limited to 6 meters for convenience and cost-efficiency. The house sits parallel to the slope which allows it to offer beautiful views from every room and to maintain a harmonious relationship with the immediate surroundings throughout the entire floor plan.

the kitchen has hanging ceiling storage and a simple and airy designView in gallery
the kitchen has hanging ceiling storage and a simple and airy design
Neutral and earthy colors add a beach-inspired look to the interior of the houseView in gallery
Neutral and earthy colors add a beach-inspired look to the interior of the house

The living and dining areas are combined into an open space with terraces on each side. They have a breezy pergola ceiling that extends outside and offers shade and protection from the elements for the terraces. The pitched roof of the house and the wooden window shutters add a nice farmhouse-inspired look and allow the interior spaces to gain a bit of height in a natural way. Outside, one of the terraces overlooks a swimming pool placed on a lower level down the slope.

The large bedroom windows have wooden shutters with a retro blue finishView in gallery
The large bedroom windows have wooden shutters with a retro blue finish
The pergola ceiling in the living area extends outside on both sidesView in gallery
The pergola ceiling in the living area extends outside on both sides
Different finishes and textures were used in order to create diversity throughout the interiorView in gallery
Different finishes and textures were used in order to create diversity throughout the interior
The house has a beautiful forest backdrop which can be admired from each and every roomView in gallery
The house has a beautiful forest backdrop which can be admired from each and every room
The slope provides the house with different elevations and a panoramic view of the countryside landscapeView in gallery
The slope provides the house with different elevations and a panoramic view of the countryside landscape
The two covered terraces offer expansive views on opposite sides of the houseView in gallery
The two covered terraces offer expansive views on opposite sides of the house
The swimming pool embraces the slope and sits parallel to the houseView in gallery
The swimming pool embraces the slope and sits parallel to the house
The central living area can be completely open to the exterior and has beautiful shade curtainsView in gallery
The central living area can be completely open to the exterior and has beautiful shade curtains
Natural and local materials and traditional building techniques were used throughout the entire houseView in gallery
Natural and local materials and traditional building techniques were used throughout the entire house

Photographs: José Hevia