A Beautiful House In Portugal With A Subdued And Earthy Design

Today we’re checking out a beautiful house which is located in Viseu, Portugal. The project was completed in 2020 by architecture studio Artspazios group. It’s a 7394 square foot project (that’s 687 square meters) which is quite a bit and although that doesn’t leave a lot of space around the house for big outdoor features the connection with nature and the surroundings is still a strong one. 

The EV House is a wonderfully relaxing and inviting place with lots of lovely outdoor areasView in gallery
The EV House is a wonderfully relaxing and inviting place with lots of lovely outdoor areas

What we love most about this house is the neutral palette of colors and earthy feel that all the finishes and materials used create throughout the whole property. The house gets to enjoy beautiful views of a valley and of the nearby mountains and it takes advantage of them through all of its openings and seamless indoor-outdoor connection. 

The ceiling-mounted fireplace is the highlight of this stylish sitting areaView in gallery
The ceiling-mounted fireplace is the highlight of this stylish sitting area
The outdoor area includes a swimming pool with a lounge space floating above waterView in gallery
The outdoor area includes a swimming pool with a lounge space floating above water
The level above the garage is the main floor and also where the main outdoor areas are situatedView in gallery
The level above the garage is the main floor and also where the main outdoor areas are situated

The form and overall geometry of the house as a whole are simple. All the straight lines and edges give it a very simplistic look and that goes hand in hand with the general aesthetic of the build. It’s not lacking detail but rather thrives through simplicity. At the same time, because the palette of materials and finishes used is limited to only a few options this gives the house a homogenous look both inside and out. 

In the private areas like this bedroom the interior design includes lots of wood which adds warmth to the roomsView in gallery
In the private areas like this bedroom the interior design includes lots of wood which adds warmth to the rooms

The interior is organized on multiple level, with the garage marking the lowest one. The main living area has a high ceiling and can actually be seen from the study and the guest room which is situated upstairs. That in turn creates a strong connection between the floors and between all the different spaces within the house. 

The geometry of the house is simple and that really suits its modern aestheticView in gallery
The geometry of the house is simple and that really suits its modern aesthetic
The swimming pool and lounge area are situated just above the garageView in gallery
The swimming pool and lounge area are situated just above the garage
The terrain slopes a bit and makes it look as if the lower level is partially integrated into the landView in gallery
The terrain slopes a bit and makes it look as if the lower level is partially integrated into the land
There's plenty of vegetation around the house but it blends in because of the faded colorsView in gallery
There’s plenty of vegetation around the house but it blends in because of the faded colors
Here's a view of the tropical garden which frames one of the entrancesView in gallery
Here’s a view of the tropical garden which frames one of the entrances
Large sliding glass doors and curtains separate the master bedroom from the backyardView in gallery
Large sliding glass doors and curtains separate the master bedroom from the backyard
The same simple and organic palette of materials we've seen outside also defined the interiorView in gallery
The same simple and organic palette of materials we’ve seen outside also defined the interior