A Stylish Glass And Concrete House Shielded By Lush Greenery

The Stark House is designed by Park Associates and was just completed earlier this year. It’s a contemporary residences located in Singapore, surrounded by a rather diverse context with lots of different types of buildings in the area. The architects wanted to use this unique context in their favor so they found inspiration in the unusual topography of the site and its immediate surroundings. The house responds to its location by facing away from the front side of the site which is facing the neighboring houses and looks instead towards the back and the lush greenery out here.

Although the site is not expansive, the architects managed to make it seem deeper than it actually isView in gallery
Although the site is not expansive, the architects managed to make it seem deeper than it actually is
The houses faces away from the front side of the lot and opens up towards the back of the siteView in gallery
The houses faces away from the front side of the lot and opens up towards the back of the site
The upper floor enjoys a panoramic view of the backyard and all the greenery out hereView in gallery
The upper floor enjoys a panoramic view of the backyard and all the greenery out here

The large trees at the back of the site were preserved and became a beautiful green shield for the house, offering privacy and shade. Another really cool feature of this concrete and glass house is the basement nook which the architects built in response to the site’s natural topography. This area opens out to the yard and together with the swimming pool actually becomes the focal point of the whole outdoor entertainment area.

The indoor and outdoor areas are closely and seamlessly connected thanks to the house's unique architectureView in gallery
The indoor and outdoor areas are closely and seamlessly connected thanks to the house’s unique architecture
The ground floor areas have sliding glass doors which open up and unify the indoor and outdoor functionsView in gallery
The ground floor areas have sliding glass doors which open up and unify the indoor and outdoor functions
The full-height windows and large glass doors let in lots of sunlight while also letting the outdoors inView in gallery
The full-height windows and large glass doors let in lots of sunlight while also letting the outdoors in

As for the indoor spaces, they’re very simple and focused towards the views and the outdoor areas in general. The color scheme is reduced to neutrals with an emphasis on exposed concrete which is also true for the interior of the house so the design is actually very harmonious.

This is the staircase which connects the two floors. It's simple and modern just like the rest of the featuresView in gallery
This is the staircase which connects the two floors. It’s simple and modern just like the rest of the features
Long fabric curtains add texture to the interior design and also create a welcoming and comfortable ambianceView in gallery
Long fabric curtains add texture to the interior design and also create a welcoming and comfortable ambiance
The palette of materials, finishes and colors is very limited which allows the focus to remain on the viewsView in gallery
The palette of materials, finishes and colors is very limited which allows the focus to remain on the views
All the greenery and the trees at the back of the site form a really cool privacy screen for the houseView in gallery
All the greenery and the trees at the back of the site form a really cool privacy screen for the house
The open area at the back of the house is shielded by concrete walls and lush greeneryView in gallery
The open area at the back of the house is shielded by concrete walls and lush greenery