A Wood-Clad Mountain Chalet Split Into Two Mirrored Residences

In Kvilda, 1000 meters above sea level in the Czech Republic there’s a beautiful mountainous region with magnificent landscape and a charming chalet.

The structure was built here in 2018 and was a project done by studio triarkitekti. It consists of a large multi-level chalet divided into two separate units. The residences mirror each other and are very similar in terms of design and layout. Each has its own entrance at the front as well as its own back door and access to a shared front porch seamlessly nestled underneath the massive roofline.

The chalet occupies a large flat section of piece surrounded by mountainous landscapeView in gallery
The chalet occupies a large flat section of piece surrounded by mountainous landscape
Natural materials and modest finishes were used in order to help the chalet blend inView in gallery
Natural materials and modest finishes were used in order to help the chalet blend in
The ground floor of the chalet is dedicated to the communal spaces and makes use of concrete and woodView in gallery
The ground floor of the chalet is dedicated to the communal spaces and makes use of concrete and wood

The two residential units inside this beautiful chalet also have a communal space on the ground floor, a sauna, a private area upstairs and a basement level. The attic and the basement are different from one another and use contrasting materials, namely concrete for the lower section and wood for the upstairs. They’re framed by a design based on a traditional layout. The chalet has a modest exterior with facades clad in wood and a slate roof that extends over the sides. All of these rustic and traditional details are intertwined with a variety of modern elements which ultimately results in an eclectic design.

The interior design is simple and features a neutral palette of colors, allowing the views to become the focal pointsView in gallery
The interior design is simple and features a neutral palette of colors, allowing the views to become the focal points
The chalet has a granite base and fits seamlessly into the area, showing great respect for the surrounding landscapeView in gallery
The chalet has a granite base and fits seamlessly into the area, showing great respect for the surrounding landscape
Large windows bring in natural light and frame the views, making them a part of the interior designView in gallery
Large windows bring in natural light and frame the views, making them a part of the interior design
The attic space is surprisingly large and open, with plenty of room for the bedroomsView in gallery
The attic space is surprisingly large and open, with plenty of room for the bedrooms
The interior of the chalet is divided into mirrored units and is similar to a duplexView in gallery
The interior of the chalet is divided into mirrored units and is similar to a duplex
The wood-clad exterior gives the chalet a warm and inviting look even when it's surrounded by snowView in gallery
The wood-clad exterior gives the chalet a warm and inviting look even when it’s surrounded by snow
The chalet has a very symmetrical and repetitive design in certain ways, featuring two entrances at the front and two at the backView in gallery
The chalet has a very symmetrical and repetitive design in certain ways, featuring two entrances at the front and two at the back