A Wonderful Resort-Style Home Overlooks Mallorca’s Stunning Landscape

We’re excited today to show you SAOTA‘s first project in Mallorca, Spain. It’s a wonderful and also pretty complex residence with lots of interesting design features. The project’s name is Bora Headquarters and the interior is designed by ARRCC in collaboration with RyS Architects. The house is a hybrid between a traditional residence and a resort. The ambiance throughout is relaxed and the decor is fresh and vibrant which is to be expected given that the clients were inspired by SAOTA’s light-filled Cape Town projects.

The overall design of this amazing residence was inspired by the openness of SAOTA's Cape Town projectsView in gallery
The overall design of this amazing residence was inspired by the openness of SAOTA’s Cape Town projects
Although you may not see it now, the residence sits on a steeply sloped site which is why it has a terraced structure View in gallery
Although you may not see it now, the residence sits on a steeply sloped site which is why it has a terraced structure
The building opens up at the back, overlooking a beautiful infinity edge pool and a gorgeous landscapeView in gallery
The building opens up at the back, overlooking a beautiful infinity edge pool and a gorgeous landscape

The architects also found inspiration in the designs of the local houses and managed to offer a contemporary interpretation of the local vernacular and to incorporate in their project an entire array of materials and design elements inspired by the immediate surroundings. One of the most important aspects of the projects had a lot to do with the landscape and the views. The clients and the architects agreed on a layout and a design which welcome the outdoors in and which allow this amazing house to dialogue with its surroundings in a really pleasant and natural manner.

wooden shutters and pergolas help to regulate the sunlight and to ensure the right amount of privacy for the indoor areasView in gallery
wooden shutters and pergolas help to regulate the sunlight and to ensure the right amount of privacy for the indoor areas
The roof has a very interesting design with traditional influences featuring a wavy form that helps the residence blend into the surroundingsView in gallery
The roof has a very interesting design with traditional influences featuring a wavy form that helps the residence blend into the surroundings
This is a resort-style home with numerous green areas and internal courtyard spaces that separate various functions View in gallery
This is a resort-style home with numerous green areas and internal courtyard spaces that separate various functions

The seamless transition between indoor and outdoor spaces and the balanced distribution of open and closed spaces contribute to a very harmonious organization of the areas and a very fresh and enjoyable atmosphere throughout the residence. The design and the overall structure were partially dictated by the location and the site topography. The house was built on a steep slope and instead of seeing this as an inconvenient, the architects viewed it as an opportunity to bring the outdoors in and to help the house connect to its immediate surroundings.

A beautiful wooden pergolas shades the al-fresco dining area which enjoys a panoramic view over the landscapeView in gallery
A beautiful wooden pergolas shades the al-fresco dining area which enjoys a panoramic view over the landscape
A seamless indoor-outdoor flow defines the whole residence and helps to better connect it to the site and the viewsView in gallery
A seamless indoor-outdoor flow defines the whole residence and helps to better connect it to the site and the views
The wavy form of the roof tiles is replicated inside the residence as well, giving the spaces a particularly interesting lookView in gallery
The wavy form of the roof tiles is replicated inside the residence as well, giving the spaces a particularly interesting look

The steep slope inspired the architects to create a linear terraced building where every important space gets to enjoy uninterrupted views of the valley and the distant landscape. Further more, the indoor living spaces seamlessly extend outside, where wooden pergolas frame a series of al-fresco areas which in turn overlook a stunning infinity edge pool. The interior of the residence is a collection of open plan spaces with individual character and decor particularities, organized on two levels and with access to terraces and courtyards.

The interior design of the residence is defined by an array of neutral colors and a multitude of texturesView in gallery
The interior design of the residence is defined by an array of neutral colors and a multitude of textures
Every important interior space offers uninterrupted views of the surrounding landscape, each in its own wayView in gallery
Every important interior space offers uninterrupted views of the surrounding landscape, each in its own way

Both the interior and exterior design of the house are characterized by a beautiful layering of different materials which include plaster, stone, wood, aluminum and glass. As far as the chromatic palette is concerned, the architects and interior designers chose to stay within the comfort of neutrals and to create subtle focal points using carefully selected textures, beautiful hand-crafted pieces and elegant artwork.

Although the colors are neutral, the interior decor is not bland or boring. Carefully selected furnishings and decorations establish a cool balanceView in gallery
Although the colors are neutral, the interior decor is not bland or boring. Carefully selected furnishings and decorations establish a cool balance
The master bathroom offers a very beautiful view of the valley and welcomes the fresh colors into its spa-inspired decorView in gallery
The master bathroom offers a very beautiful view of the valley and welcomes the fresh colors into its spa-inspired decor