The Reserve House Turns Architecture Into Art

The Reserve House is a beautiful residence located on the Dolphin Coast of South Africa. It was built here by Metropole Architects, a company founded in 1997 by Nigel Tarbdon and located in Durban. They view architecture as a form of art and their projects reflect that in unique ways.

Reserve House facing the beachView in gallery

Reserve House on a slopeView in gallery

The architects believe that every project should be guided by both reason and the senses in order to result in a beautiful balance. For them, engineering and art work together complementing each other and resulting in architecture that’s actually just a big sculpture usable by humans.

Reserve House exterior wallsView in gallery

Reserve House parking areaView in gallery

In a way, houses really are sculptures. They have doors and windows which give them form and character. This type of visionary ideas help the architects reshape the world with their projects and designs.

Reserve House exterior designView in gallery

Reserve House side view of roof

The Reserve House is one of these projects which, in addition to reflecting all the ideas mentioned so far, also unifies its inhabitants with nature. The architects were inspired by the surroundings but also by their noticeable influence from traditional Japanese architecture.

Reserve House facade and vegetationView in gallery

The residence covers a total of 650 square meters of space and it was structured and oriented in a way that allows it to take full advantage of its surroundings, more exactly the views of the beach and the sea.

Reserve House entranceView in gallery

Reserve House pool and deckView in gallery

The house seems to float over the lush dune vegetation, being perched on a gentle slope that faces the sea and captures panoramic views of the surroundings. To allow the inhabitants to make the most of these views, the architects designed the interior spaces with floor-to-ceiling windows and open terraces.

Reserve House pool and loungeView in gallery

Reserve House poolside areaView in gallery

Reserve House poolside loungeView in gallery

The design as a whole is a fusion of styles and influences. There’s a slight Japanese influence in the way the roof is shaped and the clean angles and lines of the building. There are also tropical and modern elements linked with futuristic details.

Reserve House indoor outdoorView in gallery

Reserve House cantilevered deck over poolView in gallery

One such futuristic element is the T-shaped concrete column which supports the cantilevered top storey. Another similar feature is the 4.3 meter high concrete wall that penetrates the entrance hall. Further more, the house also features cantilevered pools that project out towards the sea in a really beautiful and dramatic way.

Reserve House living spaceView in gallery

Reserve House living area sofasView in gallery

All of these elements give the house a really dynamic look and also emphasize its sculptural appearance. As far as the interior goes, you can definitely notice a strong tropical feel. The interior of the residence is eclectic, being a fusion of mid-century modern and industrial elements.

Reserve House kitchen islandView in gallery

There’s an abundance of wood and organic, earthy colors meant to create a warm, welcoming and comfortable ambiance worthy of a perfectly cozy family home. These are complemented by splashes of strong and cheerful colors inspired by nature and the surroundings.

Reserve House dining areaView in gallery

There’s a really nice dialogue between indoor and outdoor spaces. They complement each other and communicate seamlessly without there being a clear physical barrier between them. In most cases, these zones are separated by clear glass windows and doors and in some cases by wood dividers.

Reserve House staircaseView in gallery

Reserve House staircase lightingView in gallery

Reserve House mirror wall and consoleView in gallery

The views are extraordinary, especially from the top floor where the bedrooms are situated. They have cantilevered balconies with clear glass balustrades and sliding glass doors which can covered with curtains for more privacy.

Reserve House bedroom view

Reserve House bathroom vanityView in gallery