Stylish upgrade of a Sydney commercial building by Smart Design Studio

Located in Sydney, Australia, the Metcalfe Bond Store building has been occupied by Saatchi & Saatchi for 25 years. In 2011, the company decided it was time for an upgrade of the building and went to Smart Design Studio for help. The project included the refurbishment of the commercial space and the goal was to re-establish their leading position in the domain of advertising in Australia and also to create a refreshing and pleasant environment for both employees and clients.

View in gallery

The designers started by identifying a series of key areas that would have a bigger impact on the agency and its efficiency. For those spaces, they chose bold, dynamic and striking interior decors with a strong contemporary feel. Among the changes that occurred during the upgrading process, the most important would be the reorganization of the working spaces and the re-planning of these areas. For example, the previous cellular office design was replaced with open plan office structures with access to outdoor areas and with beautiful views.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

Most of these changes were meant to create a sense of cooperation and to invite to socialization and interaction. While changing the interior design, some technological improvements have been made as well. They include improved air circulation, state-of-the-art lighting, service areas and upgraded utilities. The new design was not meant to break all ties with the past but rather to revalorize the original structure and to improve its functionality. The existing brickwork was left unpainted for a more natural feel, all the timber and metal structures were painted white and all the new materials that were introduced in the design were black.{found on archdaily}.