Stunning Norwegian Cabin In Tune With The Sun And Its Beautiful Surroundings

In the past we covered some pretty amazing Norwegian cabins, emphasizing their beautiful architecture and the stunning views which they frame. Today we’re adding one more project to the list, a gorgeous retreat located on the Halvarøy island and designed by studio Stinessen Arkitektur. The cabin is structured into two slightly offset volumes clad in pinewood and glass. The volumes have layout which open and close in different directions, allowing the cabin to ultimately offer the perfect balance between views and privacy. The owners wanted isolation from the neighboring buildings and they also wanted to be able to enjoy the panoramic views, a combination that came with its own set of challenges.

The cabin is a pair of two volumes with similar aesthetics but different enough to stand out individuallyView in gallery
The cabin is a pair of two volumes with similar aesthetics but different enough to stand out individually
The cabin as a whole is a balanced duet of open and closed spaces designed to achieve harmony between views and privacyView in gallery
The cabin as a whole is a balanced duet of open and closed spaces designed to achieve harmony between views and privacy

The cabin sits on a natural ledge and was designed to embrace the terrain and to naturally follow its lines. The spaces close towards the neighboring houses and open towards the ridge and the mountains, framing the amazing views and taking advantage of the full-height windows and large openings. The cabin is in tune with the movement of the sun and with its natural surroundings in general and the layout reflects that. The outdoor spaces in particular are designed to interact seamlessly with the terrain and this gives the cabin a very organic feel.

The cain has a sauna which features a combination of concrete and aspen wood, a look that extends to the bathroomView in gallery
The cain has a sauna which features a combination of concrete and aspen wood, a look that extends to the bathroom
The living room is one of the open spaces which get to take full advantage of the panoramic viewsView in gallery
The living room is one of the open spaces which get to take full advantage of the panoramic views
Various functions are strategically placed throughout the floor plan to capture the viewsView in gallery
Various functions are strategically placed throughout the floor plan to capture the views
Other functions are meant to offer total privacy and to create a feeling of isolationView in gallery
Other functions are meant to offer total privacy and to create a feeling of isolation
This huge contrast between the open and closed spaces results in some big contrasts throughout the cabinView in gallery
This huge contrast between the open and closed spaces results in some big contrasts throughout the cabin
the exterior facades of both volumes feature a combination of pinewood and glassView in gallery
the exterior facades of both volumes feature a combination of pinewood and glass
Inside, the volumes are very warm and welcoming, with the design focusing around the viewsView in gallery
Inside, the volumes are very warm and welcoming, with the design focusing around the views