Sculptural House With A Unique Design On The Banks of Lake Geneva

On the beautiful banks of Lake Geneva in Switzerland, a new eye-catching structure rises, a stylish contemporary residence recently completed by the architects at SAOTA and the talented interior designer Mark Rielly from ARRCC. They had to deal with strict planning regulations and design restrictions but ultimately managed to create something amazing.

The house has a sculptural design which emphasizes the use of curved structures and surfacesView in gallery
The house has a sculptural design which emphasizes the use of curved structures and surfaces

The house is a masterpiece of contemporary architecture with an interior design that reflects the owner’s South African heritage but also incorporates a variety of European and international influences. This unique melange gives the house lots of character and showcases the beautiful marriage between the designer’s signature style and the client’s own preferences.

The site on which the house was built is situated in the very close proximity of the lakeView in gallery
The site on which the house was built is situated in the very close proximity of the lake
The house features a very interesting geometry which helps it stand out but also allows to fit within the triangular-shaped site View in gallery
The house features a very interesting geometry which helps it stand out but also allows to fit within the triangular-shaped site
Large glazed surfaces define the entire rear section of the house, opening the interior spaces to the exteriorView in gallery
Large glazed surfaces define the entire rear section of the house, opening the interior spaces to the exterior
A curved glass wall defines the large living area and frames the gorgeous view over the lakeView in gallery
A curved glass wall defines the large living area and frames the gorgeous view over the lake

The Lake House, as it was dubbed, sits on a triangular-shaped site that presented a challenge right from the start of the project. The architects’ response was to create a sculptural structure that seamlessly blends together a variety of geometric forms in a very natural way. On the exterior, the house features dark zinc cladding complemented by textured granite details. On the inside, the design relies on layers of different materials, textures, and colors and the result is an eclectic mix with a very harmonious feel. At the same time, there’s a very beautiful juxtaposition of both formal and informal spaces that complement each other.

The design as a whole is a mixture of clean linear forms and soft curves which complement each otherView in gallery
The design as a whole is a mixture of clean linear forms and soft curves which complement each other
The kitchen is spacious and maintains a long and narrow layout with expansive countertopsView in gallery
The kitchen is spacious and maintains a long and narrow layout with expansive countertops
Accent lighting plays an important role in creating focal points and inducing a pleasant mod throughout the houseView in gallery
Accent lighting plays an important role in creating focal points and inducing a pleasant mod throughout the house
The kitchen and dining area are separated by a series of moving wall dividers which can be easily repositionedView in gallery
The kitchen and dining area are separated by a series of moving wall dividers which can be easily repositioned
The living room is a large double-height spaces with large windows and a sleek ceiling-mounted fireplaceView in gallery
The living room is a large double-height spaces with large windows and a sleek ceiling-mounted fireplace
The formal and informal sections of the living area are combined within a large floor planView in gallery
The formal and informal sections of the living area are combined within a large floor plan
The curved glass wall brings in lots of natural light and exposes the living areas to the amazing sceneryView in gallery
The curved glass wall brings in lots of natural light and exposes the living areas to the amazing scenery
The chromatic palette maintained throughout the house focuses on neutral and soft tones View in gallery
The chromatic palette maintained throughout the house focuses on neutral and soft tones
Materials such as marble, travertine, granite and wood give the interior a modern and sophisticated appearanceView in gallery
Materials such as marble, travertine, granite and wood give the interior a modern and sophisticated appearance
The upper level is dedicated to all the private spaces and the two floors are connected by a spiral staircase as well as an elevatorView in gallery
The upper level is dedicated to all the private spaces and the two floors are connected by a spiral staircase as well as an elevator
The same smooth and delicate lines and sculptural forms also define the bedroom suitesView in gallery
The same smooth and delicate lines and sculptural forms also define the bedroom suites
Large windows were incorporated into these spaces as a way to bring the outdoors inView in gallery
Large windows were incorporated into these spaces as a way to bring the outdoors in
A curved wall wraps around this washbasin, creating a very stylish and inviting nookView in gallery
A curved wall wraps around this washbasin, creating a very stylish and inviting nook
The simplicity of the interior design and decor is complemented by the vibrant beauty of the lake viewsView in gallery
The simplicity of the interior design and decor is complemented by the vibrant beauty of the lake views