The Peaceful Anemolia Villa – Renovated And Simplified

Villa Anemolia is located in Santorini, in a quiet village and it has been recently renovated. It was a project by MPLUSM Architects. The idea was to give the villa a simplified look and to transform the preexisting structure into a peaceful space perfect for relaxation. The rooms of the villa look like caverns. They have arched walls and ceilings and an overall minimalism look.

View in gallery
The skylights and the embedded recessed lights provide plenty of light into the rooms

The main characteristic that defines the new design of the villa is the organic shape which the architects used throughout. The rooms feature skylights instead of large windows and they also have embedded recessed lights within the walls.

View in gallery
In the main living area, the sofas sit on elongated wooden platforms

This way, they are filled with light but they also remain cozy and intimate, despite the overall white décor. The tall and vaulted ceilings are a typical feature of traditional structures and they are usually a great option when long wooden beams are not available.

View in gallery
This makes them more flexible as well as multifunctional
View in gallery
The tiny recessed lights are placed on different heights and don’t follow an exact pattern
View in gallery
Cove lighting is also exploited in this new design of the villa
View in gallery
All the rooms have in common the vaulted ceilings which gives them a cavern-like feel
View in gallery
Although the design has simple, clean lines, the angles are smooth
View in gallery
Some sofas sit on cement platforms in continuation of the walls
White is the main color used in all the rooms of the villa
View in gallery
The layout is simple and open and the different areas are visually delimited by empty spaces
View in gallery
The courtyard is protected by walls so privacy is not an issue
View in gallery
It has a hot tub and a table with chairs where dinner can be enjoyed
View in gallery
There’s also an elongated sitting area where guests can relax and admire the surroundings
View in gallery
The outdoors are just as simple as the indoors
View in gallery
White is, of course, the main color of the facade and exterior as well

In order for the spaces to also feel familiar and not too strange for the visitors, freestanding furniture was chosen instead of built-in pieces. The sofas are lifted on wooden platforms and they also double as beds which makes the living area a flexible space. This choice of regular furniture combined with the vaulted ceilings bring together two very different ideas related to traditional design and architecture and the fact that the interior is so simple means that the focus in on the architecture.