Beautiful Residence On The Edge Of An Extinct Volcano

Situated at the transition between the vast agricultural valley to the North and the forested hillside to the South, this residence takes it all the beauty that surrounds it. The house was designed and built by studio Scott | Edwards Architecture and is located in the Hood River area of Oregon, US. It sits very close to an extinct volcano and it looks as if it’s tucked into the hillside although that’s not the case. Although it looks as if the house has a continuous and linear layout there’s actually a separation. At the center there’s a large void with a modern fireplace and comfortable seating around it, a transitional area between the indoor and the outdoor.

Instead of an exterior deck/ patio area, the house features a central void sheltered by the roofView in gallery
Instead of an exterior deck/ patio area, the house features a central void sheltered by the roof
This central void acts as a buffer between the day and night areas as well as an indoor-outdoor type of spaceView in gallery
This central void acts as a buffer between the day and night areas as well as an indoor-outdoor type of space

A solid concrete wall marks the South-facing side of the house. This acts as a sort of shield, protecting the house from the harsh winds, the rain and the heavy snow coming down from the South forest area. The Northern facade is by comparison quite the opposite. The house opens up to the outdoors, featuring large windows and sliding glass doors and enjoying a panoramic view of the valley. As far as the interior is concerned, the house has a beautiful kitchen, dining room and living area complemented by a sculptural globe lighting fixture. This is the day area, situated to the left. The sleeping area occupies and right side of the house.

The side of the house facing South features a concrete wall designed to offer protection from the elementsView in gallery
The side of the house facing South features a concrete wall designed to offer protection from the elements
The concrete wall also incorporates a tall chimney for the central fireplaceView in gallery
The concrete wall also incorporates a tall chimney for the central fireplace
The house overlooks the valley and enjoys a panoramic view which can be admired from every roomView in gallery
The house overlooks the valley and enjoys a panoramic view which can be admired from every room
The day area houses and open plan kitchen, dining room and living area and has a very inviting vibeView in gallery
The day area houses and open plan kitchen, dining room and living area and has a very inviting vibe
The night zone also has large sliding glass doors, enjoying a strong connection to the outdoorsView in gallery
The night zone also has large sliding glass doors, enjoying a strong connection to the outdoors
The concrete wall is not an external addition but an actual integral part of the houseView in gallery
The concrete wall is not an external addition but an actual integral part of the house
A patterned area rug gives the living room a very pleasant and homely characterView in gallery
A patterned area rug gives the living room a very pleasant and homely character
By incorporating the outdoor functions into the house itself, the architects managed to maintain a linear and simple layoutView in gallery
By incorporating the outdoor functions into the house itself, the architects managed to maintain a linear and simple layout
The large openings bring in lots of natural sunlight and expose the spaces to the beautiful sceneryView in gallery
The large openings bring in lots of natural sunlight and expose the spaces to the beautiful scenery