Rustic Ranch Home With A Modern-Industrial Interior Design

This magnificent summer retreat is built into a steep hillside on a ranch site in Granby, Colorado and fits beautifully into the local vernacular. It was designed and built here by studios Axial Art Architecture in collaboration with rebaL Design and takes full advantage of its orientation and location. The stone foundation grounds the structure while the reclaimed wood siding suggests a rustic style and gives it a timeless and very charming look.

This summer vacation home occupies a beautiful site with views of the mountains in the distanceView in gallery
This summer vacation home occupies a beautiful site with views of the mountains in the distance

Large wooden decks, patios and balconies extend the indoor spaces outdoors and add depth and detail to the overall design of the building. All of these details help the house blend in and allow it to better take advantage of the panoramic views over the nearby Willow Creel Reservoir and the mountains in the distance.

The house follows a rustic aesthetic with farmhouse influences, as shown by features such as this barn doorView in gallery
The house follows a rustic aesthetic with farmhouse influences, as shown by features such as this barn door
At the center of the house stands a large open plan entertainment area with an open kitchen, living and dining spacesView in gallery
At the center of the house stands a large open plan entertainment area with an open kitchen, living and dining spaces
The living area is marked by a full-height stone fireplace surroundView in gallery
The living area is marked by a full-height stone fireplace surround
The dining area is framed by large windows on three sides and has a magnificent view of the mountainsView in gallery
The dining area is framed by large windows on three sides and has a magnificent view of the mountains

The interior is partially dominated by a rustic living room area which has this large stone fireplace as well as lots of other cool details. A large antler chandelier is hanging above the lounge area taking advantage of the double-height space and next to this little section is the open kitchen which has industrial light fixtures and a bar. Another interesting space is the guest bedroom which has six built-in bunk beds. The rustic bathroom is beautifully designed as well and has its own antler chandelier hanging above the tub, with a colorful stone wall as a backdrop.

The overall direction is towards a rustic-industrial interior design with modern influencesView in gallery
The overall direction is towards a rustic-industrial interior design with modern influences
The bedrooms are welcoming and cozy and have access to their own private balconies and terracesView in gallery
The bedrooms are welcoming and cozy and have access to their own private balconies and terraces
This section of the bathroom maximizes the natural and artificial light through a large wall-mounted mirrorView in gallery
This section of the bathroom maximizes the natural and artificial light through a large wall-mounted mirror
The white walls of this bedroom complement the wooden ceiling in a really nice way, ensuring a bright and open decorView in gallery
The white walls of this bedroom complement the wooden ceiling in a really nice way, ensuring a bright and open decor
The guest bedroom is quite small and features six built-in bunk beds placed along the wallView in gallery
The guest bedroom is quite small and features six built-in bunk beds placed along the wall
A live-edge wooden counter gives this bathroom a really cool look and suits the rustic aesthetic of the houseView in gallery
A live-edge wooden counter gives this bathroom a really cool look and suits the rustic aesthetic of the house
The entryway is very homely and sets the tone for the entire houseView in gallery
The entryway is very homely and sets the tone for the entire house
The house was built using durable materials which require little maintenance and which also help it blend into the local vernacularView in gallery
The house was built using durable materials which require little maintenance and which also help it blend into the local vernacular