An Office Building In India That Looks Like A Sculptural Work Of Art

Showing sensibility towards the topographical and cultural context of a building is a nice way to ensure that the structure will fit into its surroundings. That’s a strategy used by large companies such as Google when building localized headquarters and also a one that guided this amazing-looking building from Surat, India.

The Sangini House is a striking building which helps to revitalize the surrounding areaView in gallery
The Sangini House is a striking building which helps to revitalize the surrounding area

This is Sangini House, an office designed for a construction firm entitled Sangini Group which was established in 1984. It’s a project completed in 2019 and the result of a collaboration between studios Urbanscape Architects and Utopia Designs

The building is tall and quite narrow, with lots of smooth curves and a slender silhouetteView in gallery
The building is tall and quite narrow, with lots of smooth curves and a slender silhouette

The building is eight stories tall although from certain perspectives it looks like a five-storey structure. Its design is harmonized with the surrounding area and responds to the heritage and the context of the site. At the same time, the architects approached this less as an office building and more like a work of art.

The glazed sections provide a panoramic view over the surrounding areaView in gallery
The glazed sections provide a panoramic view of the surrounding area

They gave it a sculptural and eye-catching design with lots of interesting elements. There’s cantilevered floor plates and a stone shell that wraps around the central core of the building as well as the 5th and 6th floors. The perforated facade contrasts with the rest of the exposed concrete surfaces and the glazed sections of the building. 

For the interior a simple and industrial-looking design was chosenView in gallery
For the interior a simple and industrial-looking design was chosen
The perforated facade lets light through and creates a beautiful backdropView in gallery
The perforated facade lets light through and creates a beautiful backdrop
One of the main goals for the interior was to create a series of flexible and open spacesView in gallery
One of the main goals for the interior was to create a series of flexible and open spaces
The architects also focused on creating a column-free interior View in gallery
The architects also focused on creating a column-free interior
The cantilevered sections have balconies with greenery flowing down from themView in gallery
The cantilevered sections have balconies with greenery flowing down from them
There's also lots of greenery climbing down across the edges of the structureView in gallery
There’s also lots of greenery climbing down across the edges of the structure
From down below it's easier to see just how open some of the areas within the building areView in gallery
From down below it’s easier to see just how open some of the areas within the building are
The perforated facade has a beautiful brick0inspired color which contrasts with the concrete and the glassView in gallery
The perforated facade has a beautiful brick0inspired color which contrasts with the concrete and the glass
The red terracotta-like color gives the building lots of visual appeal and characterView in gallery
The red terracotta-like color gives the building lots of visual appeal and character
The exposed concrete walls and ceilings give the interior a strong industrial characterView in gallery
The exposed concrete walls and ceilings give the interior a strong industrial character
The curved and slender aesthetic of the building is carried on inside as wellView in gallery
The curved and slender aesthetic of the building is carried on inside as well
Both the interior and exterior design is characterized by the use of natural and raw materials and finishesView in gallery
Both the interior and exterior design is characterized by the use of natural and raw materials and finishes
The ruggedness of the concrete is complemented by the warmth of the wood and the bold accent colorsView in gallery
The ruggedness of the concrete is complemented by the warmth of the wood and the bold accent colors
The building as a whole has a very sculptural and eye-catching lookView in gallery
The building as a whole has a very sculptural and eye-catching look