A Modern Pavilion House Surrounded By Magnificent Landscape

This is a site located in Valle de Bravo, Mexico which offers magnificent views over the distant landscape. Such beauty deserves to be admired so when the architects and designers at Estudio MMX were asked to build a house here, they immediately recognized the powerful influence that the landscape had to have on the entire project. They sought not to rival the beauty of nature with their creation but to complement it and to highlight it.

As a result, the house which they erected here is modest in many different ways. First of all, all of the private areas of the house are placed on a semi-underground level, out of sight so as not to obstruct the magnificent panoramas. All the common areas are gathered together in a large and open space that resembles a pavilion.

The house takes full advantage of its location and the magnificent surroundings View in gallery
The house takes full advantage of its location and the magnificent surroundings
The common rooms are combined into a large open space with big glass windows and access to open decksView in gallery
The common rooms are combined into a large open space with big glass windows and access to open decks

The strategic decision to hide the private rooms of the house on a lower level eliminated the need for private on the main floor. This in turn meant the common areas could feature full-height windows and large openings which would allow them to frame and to showcase the beautiful scenery in its full glory.

The private areas of the house are clustered on a lower level, partially undergroundView in gallery
The private areas of the house are clustered on a lower level, partially underground
Wood, stone and glass are the primary materials used throughout the entire houseView in gallery
Wood, stone and glass are the primary materials used throughout the entire house
The design of the house also takes advantage of the inclination and orientation of the siteView in gallery
The design of the house also takes advantage of the inclination and orientation of the site

Furthermore, the architects carefully considered different ways in which to integrate the house into its natural surroundings and came up with this simple, pavilion-inspired design that makes use of simple materials such as wood and stone. This creates a breezy and airy ambiance inside the house and ensures a nice continuity between the indoor and the outdoor areas.

The pavilion section of the house is meant to complement the gorgeous landscape without stealing the attention away from itView in gallery
The pavilion section of the house is meant to complement the gorgeous landscape without stealing the attention away from it
This section has a clear and uninterrupted view of the distant landscapeView in gallery
This section has a clear and uninterrupted view of the distant landscape
The wooden deck and the pool are seamlessly integrated into the land, seeking not to disturb nature but to coexist with itView in gallery
The wooden deck and the pool are seamlessly integrated into the land, seeking not to disturb nature but to coexist with it
It's difficult to have a complete picture of this project until all the sides and angles are revealedView in gallery
It’s difficult to have a complete picture of this project until all the sides and angles are revealed
The complexity of the layout is balanced out by the simplicity of the designView in gallery
The complexity of the layout is balanced out by the simplicity of the design
The architectural simplicity of this project seeks to avoid turning the house into a focal pointView in gallery
The architectural simplicity of this project seeks to avoid turning the house into a focal point
The private rooms have access to the gorgeous views as well, enjoying a strong connection with natureView in gallery
The private rooms have access to the gorgeous views as well, enjoying a strong connection with nature
The landscape in the immediate vicinity of the house is quite diverse and that was worth preservingView in gallery
The landscape in the immediate vicinity of the house is quite diverse and that was worth preserving
The living areas look perfectly at home among the boulders, grass and beautiful treesView in gallery
The living areas look perfectly at home among the boulders, grass and beautiful trees