Modern four bedroom family house in UK

The Welch House is located in Isle of Wight, UK. It was a project by The Manser Practice, the same ones that also designed a house for the same clients in Nevada. This time the clients wanted a modern family home with seaside views. They had few requirements. They wanted the house to have four bedrooms, a large open plan living area and they also wanted the cost to be as reasonable as possible.

The welch house the manser practiceView in gallery

The house that the clients requested was designed to replace a shack. It sits on a sloping site with unstable ground conditions. This definitely posed problems to the architects. However, the problem was easily solved. The team created a foundation deeply piled and retained with soil nails. They also designed a flat and stable platform and decided, together with the client, to create a simple house with a box-like structure.

The welch house the manser practice1View in gallery

The welch house the manser practice2View in gallery

The welch house the manser practice3View in gallery

The welch house the manser practice4View in gallery

The welch house the manser practice5View in gallery

The welch house the manser practice6View in gallery

The welch house the manser practice7View in gallery

The welch house the manser practice8View in gallery

The welch house the manser practice9View in gallery

The welch house the manser practice10View in gallery

The welch house the manser practice11View in gallery

Since the steel framed legs that the architects wanted to use proved to be too expensive, they used instead a compact tear shaped concrete tube. This way the area which contains the utility room and the shower room was created. On top of this volume a simple steel framed two storey box was placed. The box contains the entrance and the bedrooms on the ground floor and a study, the living area and the kitchen on the upper level. The building was designed with a physical footprint on the ground as small as possible. The house needed to appear to float within the trees. It resembles a polished black box and it was both economical to build and fun to design.{found on archdaily and pics by Morley Von Sternberg}.