The BT House – A Blend Of Modern And Industrial Within A Steel Frame

The BT House occupies a corner plot somewhere in Cabreúva, in Brazil and is a very special residence for a variety of reasons. First of all, the site benefits from a great location which gives it an open and uninterrupted view as well as tons of privacy.

The steel frame is a signature design element for the BT House. the same as the glass curtainView in gallery
The steel frame is a signature design element for the BT House. the same as the glass curtain

The designers, studio Taguá Arquitetura, took advantage of that by giving the house an L-shaped floor plan. This allows all common and social areas to be facing the backyard swimming pool and the garden. At the same time, this type of structure also makes it easier to create a fluid and continuous indoor-outdoor integration.

The industrial aesthetic is also emphasized by a series of other elements which are spread throughout the houseView in gallery
The industrial aesthetic is also emphasized by a series of other elements which are spread throughout the house
The weathered steel surfaces have a really nice patina and definitely give the house a lot of characterView in gallery
The weathered steel surfaces have a really nice patina and definitely give the house a lot of character
The tall wooden doors contrast with the metal frame and concrete exteriorView in gallery
The tall wooden doors contrast with the metal frame and concrete exterior
The backyard has a swimming pool which is elegantly framed by a wooden deckView in gallery
The backyard has a swimming pool which is elegantly framed by a wooden deck

Because the owners wanted the house to be built in relatively short period of time and they preferred a simple and clean aesthetic, the architects chose to give it a steel structure. Of course, with pillars, beams and a deck made of steel the house has a strong industrial vibe and yet doesn’t look very rugged thanks to other design elements such as the large glass curtain, large wooden doors and of course the beautiful and inviting interior design which complements all the exterior features such as the outdoor kitchen and the poolside deck in a very harmonious manner.

The interior of the house has a strong industrial aesthetic as well, although on a different, smoother levelView in gallery
The interior of the house has a strong industrial aesthetic as well, although on a different, smoother level
The living spaces are seamlessly connected to the outdoors through sliding glass doors and transitional areasView in gallery
The living spaces are seamlessly connected to the outdoors through sliding glass doors and transitional areas

On the inside, the house puts together elements such as polished concrete floors, a double-height ceiling, a floating staircase and a minimalist color palette which complement each other and highlight not just themselves but also everything else around them.

The house takes advantage of the corner lot placements and offers some really nice viewsView in gallery
The house takes advantage of the corner lot placements and offers some really nice views
A floating staircase with cord railing connects the two floors without blocking the viewsView in gallery
A floating staircase with cord railing connects the two floors without blocking the views
Underneath the staircase there's a concrete module with a built-in contemporary fireplaceView in gallery
Underneath the staircase there’s a concrete module with a built-in contemporary fireplace
The house is not just beautiful but also eco-friendly and sustainable thanks to its solar panels materialsView in gallery
The house is not just beautiful but also eco-friendly and sustainable thanks to its solar panels materials
The living area is a double-height volume with huge windows and a wonderfully strong bond with the outdoorsView in gallery
The living area is a double-height volume with huge windows and a wonderfully strong bond with the outdoors
The selection of materials, finishes and also colors is simple and quite neutralView in gallery
The selection of materials, finishes and also colors is simple and quite neutral
While the ground floor houses most of the common spaces, the upper floor contains the private functionsView in gallery
While the ground floor houses most of the common spaces, the upper floor contains the private functions
The kitchen, dining room and living space are all combined which makes sense given the style and configurationView in gallery
The kitchen, dining room and living space are all combined which makes sense given the style and configuration
Large spherical pendant lamps fill the double-height living space giving it a more delicate and airy feelView in gallery
Large spherical pendant lamps fill the double-height living space giving it a more delicate and airy feel