Contemporary House Surrounded By Lush, Tropical Beauty

The Kap House is located in Singapore and was designed with one major goal in mind: to capture and to frame the wonderful natural beauty which surrounds it. The project was completed in 2016 by the team at architecture studio ONG&ONG Pte Ltd.

The lower section of the house has a stone-clad exterior with warm wooden accentsView in gallery
The lower section of the house has a stone-clad exterior with warm wooden accents

The house occupies a site which was once the lush and beautiful garden of a colonial bungalow and as such has a tropical vibe, providing a gorgeous backdrop of vibrant natural terrain. In an effort to make the most of this unique context, the architects oriented and designed the house in ways that allow it to frame the views and to take full advantage of the immediate surroundings.

In comparison, the upper volumes feature gray tones and have a simpler and more linear facade designView in gallery
In comparison, the upper volumes feature gray tones and have a simpler and more linear facade design
The interior sections of the house communicate directly with the exterior, in particular the lush green gardenView in gallery
The interior sections of the house communicate directly with the exterior, in particular the lush green garden

The house is made up of a series of interlocking rectangular volumes dispersed on several different levels. They were each designed in accordance to their function and that gives identity and character to the spaces and allows them to stand out while at the same time blending into the harmonious surroundings. The exterior is defined by stone and timber facades, with timber screens on the upper floor volumes and a large opening for the living areas. Fully retractable glass doors eliminate the physical barrier between the indoor living areas and the outdoor, allowing nature to become an active part of the interior decor. This is true for most of the interior spaces in one way or another.

Large windows frame the beautiful views and allow them to become the focal points of the interior designView in gallery
Large windows frame the beautiful views and allow them to become the focal points of the interior design
The house has a large backyard with a swimming pool, a wooden deck and lots of greeneryView in gallery
The house has a large backyard with a swimming pool, a wooden deck and lots of greenery
Here you can clearly see the stone, timber and white concrete volumes complementing each otherView in gallery
Here you can clearly see the stone, timber and white concrete volumes complementing each other
The ground floor living areas have floor-to-ceiling glass doors which are fully retractableView in gallery
The ground floor living areas have floor-to-ceiling glass doors which are fully retractable
There are four bedrooms in total and they have large windows and timber screens for added privacyView in gallery
There are four bedrooms in total and they have large windows and timber screens for added privacy
The focus remains on natural materials and finishes throughout the entire design of the houseView in gallery
The focus remains on natural materials and finishes throughout the entire design of the house
A sculptural staircase with transparent glass guardrails connects the floorsView in gallery
A sculptural staircase with transparent glass guardrails connects the floors
Nature is also a part of the bathrooms which have these beautiful miniature courtyards in themView in gallery
Nature is also a part of the bathrooms which have these beautiful miniature courtyards in them
The bedroom suites are very bright, open and spacious, featuring modern and stylish floor plansView in gallery
The bedroom suites are very bright, open and spacious, featuring modern and stylish floor plans
The kitchen has a very interesting design as well, including a multipurpose islandView in gallery
The kitchen has a very interesting design as well, including a multipurpose island
The staircase is placed parallel to a glass wall framing a splendid view of the backyard areasView in gallery
The staircase is placed parallel to a glass wall framing a splendid view of the backyard areas
Sliding doors ensure a seamless connection between the kitchen and the outdoor spacesView in gallery
Sliding doors ensure a seamless connection between the kitchen and the outdoor spaces