Concrete House Surrounded By Foothills And Wild Views

Nestled within the foothills of San Bernardino National Forest in the United States, this residence is a quiet and serene refuge surrounded by wonderful views and a gorgeous landscape. It was built here in 2016 by architecture studio Walker Workshop. the project consisted of a single family residence and a separate pool house complemented by a series of outdoor elements including a large lap pool and a spa. These were built using a simple palette of materials focused around grey plaster and cast in place concrete. They’re organized into several programatic zones and act as independent structures but at the same time remain connected on a deeper level. All the structures are also strongly connected to their surroundings.

The main residence and the pool house function as separate structures but still remain connected on a higher levelView in gallery
The main residence and the pool house function as separate structures but still remain connected on a higher level
All the major sections of the house enjoy a strong connection with the outdoors, some more pronounced than othersView in gallery
All the major sections of the house enjoy a strong connection with the outdoors, some more pronounced than others
The lap pool and spa are the main features which fill in the spatial gaps between the main residence and the pool houseView in gallery
The lap pool and spa are the main features which fill in the spatial gaps between the main residence and the pool house

The main residence houses the living room, dining area, kitchen, three bedrooms, four bathrooms and a 3-car garage. It also features an indoor-outdoor fireplace which is one of the features that seamlessly connect the indoor spaces to the outdoors. The panoramic views are an important part of the design as a whole and can be admired from all parts of the house. The pool house is positioned on slightly higher ground and is built into the hillside. Its internal spaces open up onto an outdoor living area and the swimming pool. The strong connection between the volumes and the surrounding landscape is emphasized through large windows, sliding glass doors and numerous outdoor functions spread across the site.

The pool house is very interesting because it's built into the hillside and thus blend into the landscape very easilyView in gallery
The pool house is very interesting because it’s built into the hillside and thus blend into the landscape very easily
Large sliding glass doors ensure a seamless transition between the living area, the adjacent deck and the landscape that unfolds beyond itView in gallery
Large sliding glass doors ensure a seamless transition between the living area, the adjacent deck and the landscape that unfolds beyond it
The private sections of the house enjoy more privacy but they too open onto the beautiful outdoor spacesView in gallery
The private sections of the house enjoy more privacy but they too open onto the beautiful outdoor spaces
The main house is positioned slightly lower than the pool house which gives it a unique view of the surrounding landscapeView in gallery
The main house is positioned slightly lower than the pool house which gives it a unique view of the surrounding landscape
The house is framed by big thick walls which provide good insulation and privacyView in gallery
The house is framed by big thick walls which provide good insulation and privacy
The simplicity which defines the exterior of the house is also notable indoors where the materials, finishes and colors are very simpleView in gallery
The simplicity which defines the exterior of the house is also notable indoors where the materials, finishes and colors are very simple
The indoor and outdoor spaces are distributed into several functional zones which interact seamlessly with each otherView in gallery
The indoor and outdoor spaces are distributed into several functional zones which interact seamlessly with each other
Because the site is nestled among the various foothills, this makes it feel protected and intimateView in gallery
Because the site is nestled among the various foothills, this makes it feel protected and intimate
The distribution of the spaces was done in relation to the topography and the viewsView in gallery
The distribution of the spaces was done in relation to the topography and the views