Old Historic House Gets A Modern Underground Extension

Old buildings have a lot of character and a lot of features worth preserving so it’s always nice to come across projects that respect and appreciate these elements. One of them was conducted by studio Pavol Mikolajcak Architekten in Villandro, Italy.

The new structure is buried into the hillside and opens up towards the valleyView in gallery
The new structure is buried into the hillside and opens up towards the valley
A concrete shell frames the building, forming a covered deck that's facing a gorgeous viewView in gallery
A concrete shell frames the building, forming a covered deck that’s facing a gorgeous view

The property originally had two structures on it: a residence and a shed, both placed on a sloping terrain. The new owner chose to move in first and later decide what to do with these structures. After two years a decision was made: both buildings were to be preserved in their original form and a third one was to be added. This way balance could be achieved between contemporary living and historical beauty and authenticity.

The extension has a glazed facade with full-height windows and sliding doors that reflect the wonderful panoramaView in gallery
The extension has a glazed facade with full-height windows and sliding doors that reflect the wonderful panorama
The extension is barely noticeable , being built mostly undergroundView in gallery
The extension is barely noticeable , being built mostly underground
The interior design of the extension is simple and modern but still warm and cozy, just like the original houseView in gallery
The interior design of the extension is simple and modern but still warm and cozy, just like the original house
By preserving the house in its original form the architects saved a piece of historyView in gallery
By preserving the house in its original form the architects saved a piece of history
A combination of natural stone, wood and concrete give the new building an eclectic characterView in gallery
A combination of natural stone, wood and concrete give the new building an eclectic character
The old house has a ton of character and has been updated just a little bit, with no major design changesView in gallery
The old house has a ton of character and has been updated just a little bit, with no major design changes
The old shed was preserved as well and kept its original role, that of housing animalsView in gallery
The old shed was preserved as well and kept its original role, that of housing animals

The new building is a semi-underground structure with a glazed facade facing the valley and skylights piercing through the ground at the top. It serves as an extension for the original living area and it has large and open spaces and a modern interior design. The materials used throughout this project include natural stone, concrete, steel and wood. The new extension and the old living spaces are connected by a staircase. By deciding against the reconstruction of the original house the owners got to conserve a piece of history. The new extension adds a series of much-needed modern elements without disturbing the original character of the property.

The extension has large skylights which let in natural light, ensuring a surprisingly bright and airy ambianceView in gallery
The extension has large skylights which let in natural light, ensuring a surprisingly bright and airy ambiance
In the bathroom, the light coming through the window creates shadowy patterns on the bare concrete wallsView in gallery
In the bathroom, the light coming through the window creates shadowy patterns on the bare concrete walls
This is the staircase which connects the old house and the new underground extensionView in gallery
This is the staircase which connects the old house and the new underground extension
The original house sits proudly in the same spot, showcasing its unique and beautiful characterView in gallery
The original house sits proudly in the same spot, showcasing its unique and beautiful character
The extension blends into the hillside, remaining almost completely hidden from viewView in gallery
The extension blends into the hillside, remaining almost completely hidden from view
A beautiful valley unfolds beyond the new building's glazed facade, becoming a part of the interior decorView in gallery
A beautiful valley unfolds beyond the new building’s glazed facade, becoming a part of the interior decor
Naturally, the underground building shares a close connection with nature and its surroundingsView in gallery
Naturally, the underground building shares a close connection with nature and its surroundings