London House Extension With Skylights And Huge Windows

This is the story of how a Victorian terraced house from London, in the UK was renovated and extended, eventually becoming this light-filled modern home with a stylish and exquisite interior. The transformation was done by Studio 30 Architects who worked closely with the clients to find the best solutions and ideas and to offer the perfect blend of looks and functionality while staying within a small budget. The house extension establishes a strong bond between the internal spaces and the outdoors, being built mostly out of glass. It adds a new dining area and a fresh, updated kitchen, the two spaces now being combined into one.

The new house extension takes advantage of the previously empty space and adds a series of extra functionsView in gallery
The new house extension takes advantage of the previously empty space and adds a series of extra functions
The project also focused on the renovation of the original house, just to establish a strong connection between it and the new extensionView in gallery
The project also focused on the renovation of the original house, just to establish a strong connection between it and the new extension
The new areas include an updated kitchen and a dining room with a glass ceiling and access to the gardenView in gallery
The new areas include an updated kitchen and a dining room with a glass ceiling and access to the garden

Large windows, skylights and glass doors give the extension a very bright and airy appearance. Of course, some changes were made to the design of the original house as well. The whole structure was updated with large openings and a more seamless and fluid transition between spaces. Some of the walls were removed and a new entryway was set up as part of the extension. The architects were also careful to preserve the original features of existing house whenever deemed practical and as a result the floor boards were simply re-oiled, allowing the house to maintain some of its original charm.

This is a comparison of the before and after kitchen designs, with an emphasis on spaciousnessView in gallery
This is a comparison of the before and after kitchen designs, with an emphasis on spaciousness
There's also a loft area which has skylights and a dark accent wall which contrasts with the white surfacesView in gallery
There’s also a loft area which has skylights and a dark accent wall which contrasts with the white surfaces
The skylights bring in lots of natural light and create a strong bond between the indoor and outdoorView in gallery
The skylights bring in lots of natural light and create a strong bond between the indoor and outdoor
The new kitchen and dining area are blended into a single open spaceView in gallery
The new kitchen and dining area are blended into a single open space
The existing house got new large windows and bigger interior spaces overallView in gallery
The existing house got new large windows and bigger interior spaces overall
The palette of colors and materials is very simple, both inside the original house and the extensionView in gallery
The palette of colors and materials is very simple, both inside the original house and the extension
The kitchen island is also a great separator between the cooking area and the dining spaceView in gallery
The kitchen island is also a great separator between the cooking area and the dining space
The living room got a fresh update, with less furniture and an overall cleaner and simpler lookView in gallery
The living room got a fresh update, with less furniture and an overall cleaner and simpler look
The original floor boards were preserved and under-floor heating was installed during the renovationView in gallery
The original floor boards were preserved and under-floor heating was installed during the renovation
The upstairs bedroom has a huge panorama window with a great view of the gardenView in gallery
The upstairs bedroom has a huge panorama window with a great view of the garden