Holiday Home in Chile Overlooks A Volcano And A Small Lake

On a peaceful and quiet hilltop in Curacautin in Chile stands a charming holiday home that was built there by architect Rodolfo Wiedmaier Delorenzo. The house sits between two large and old trees, as if it’s there from the beginning of time. However, it doesn’t attempt to become one with nature. On the contrary, it stands out with its clean and geometric appearance and its exact proportions.

The house sits in a remote location, being surrounded by nature on all sidesView in gallery
The house sits in a remote location, being surrounded by nature on all sides
Its clean, geometric form allows it to stand out but is at the same time framed by two old treesView in gallery
Its clean, geometric form allows it to stand out but is at the same time framed by two old trees
The facade of the house is meant to look solid and opaque as well as traditional as possible without giving up all that is modernView in gallery
The facade of the house is meant to look solid and opaque as well as traditional as possible without giving up all that is modern

The house was completed in 2014 and offers a total of 470 square meters of living space. They’re all clustered inside a solid, cube-shaped volume. From a structural point of view, the house has a wooden frame placed on top of a concrete base. Both the interior and the exterior are lined in wood. Inside the house, the architect used several varieties and colors of reclaimed native wood and for the exterior he chose a dark gray finish able to give the structure the solid look that the client desired.

The cube-shaped house has numerous small windows and openings which ensure a strong connection with the outdoorsView in gallery
The cube-shaped house has numerous small windows and openings which ensure a strong connection with the outdoors
The site on which the house stands overlooks a lake and the mountain range in the distanceView in gallery
The site on which the house stands overlooks a lake and the mountain range in the distance
There's a view of a nearby volcano which can be admired from both inside and outside the houseView in gallery
There’s a view of a nearby volcano which can be admired from both inside and outside the house

In addition to wanting the house to be as geometric and as precisely-shaped as possible, the client also wished for it to frame all the great views that surround it and to capture nature’s beauty as best as possible without interfering with the other requirements or for the need for privacy and security. As a result, the house doesn’t have huge windows or glazed facades. Instead, it’s surprisingly traditional and that suits it well.

 

Structurally speaking, the house has a wooden framed placed on a concrete baseView in gallery
Structurally speaking, the house has a wooden framed placed on a concrete base
The interior design is mostly traditional with a few modern hints that give it characterView in gallery
The interior design is mostly traditional with a few modern hints that give it character
The dining area is a privileged space that has large windows that bring the outdoors inView in gallery
The dining area is a privileged space that has large windows that bring the outdoors in

The building is a 12 x 12 meter cube with windows of various different shapes and sizes on all sides and with interior spaces that seem vast and cozy at the same time. The architect managed to provide a strong connection with the outdoors and in particular with the views without diminishing the structure’s solid appearance. The interior is organized around a central empty space which connects all the different functions.

The kitchen is spacious but also really cozy, having a bit of farmhouse charmView in gallery
The kitchen is spacious but also really cozy, having a bit of farmhouse charm
The interior walls, floor and ceiling and lined with reclaimed wood boardsView in gallery
The interior walls, floor and ceiling and lined with reclaimed wood boards
A pair of skylights on the ceiling bring natural sunlight into the spaces on both floorsView in gallery
A pair of skylights on the ceiling bring natural sunlight into the spaces on both floors

A set of skylights bring natural light into the rooms on both floors. The first floor houses the common areas such as the kitchen, the living room and the dining area. The second floor is a private space which contains the bedrooms and their extensions. There’s also a basement space which serves as a sort of playground and also a roof terrace which provides the most amazing and panoramic views of the mountain range, the lake and the volcano.

The first floor is where the common areas are situated and the second floor is an intimate zoneView in gallery
The first floor is where the common areas are situated and the second floor is an intimate zone
The bedrooms have their own skylights and beautiful views as well as a really cozy decorView in gallery
The bedrooms have their own skylights and beautiful views as well as a really cozy decor
Even though the windows are mostly small, they frame some really nice and peaceful viewsView in gallery
Even though the windows are mostly small, they frame some really nice and peaceful views