Hillside Home Overlooks The Expansive Valley Below

This villa is situated in Liguria, Italy. There are many interesting things about it that are worth mentioning. For starters, the villa is partially built into the hillside. A considerable portion of it is concealed underground, leaving the open areas visible and exposed.

Hillside villa in Liguria stone walls into the hillsideView in gallery

This intriguing family residence was a project by Giordano Hadamik Architects, a studio established in 2012 by arch. Daniele Giordano and his wife, dipl. Ing. Nadine Hadamik. The studio is currently doing projects in the UK, Germany and Italy.

Hillside villa in Liguria front terrace and poolView in gallery

The most imposing areas are the outdoor zones. That’s partially because they’re the only exposed ones, all the indoor spaces being nestled into the hillside. The villa has a large sun deck situated in the continuation of the main living area.

Hillside villa in Liguria ininity edge poolView in gallery

The sun deck overlooks the valley below, offering expansive and panoramic views. In front of the deck is the infinity edge pool. It can be accessed from the living room via large glass doors. The pool walls are covered with stone just like those of the villa. This establishes a strong connection between structures.

Hillside villa in Liguria outdoors light up at nightView in gallery

Hillside villa in Liguria poolside deck at nightView in gallery

Both the garden and the pool deck light up at night, creating a very soothing and beautiful visual effect. In any case, be it day or night, the patio is the perfect place from which to admire the great views of the valley and to enjoy relaxing moments. Out here there’s a space furnished with a table and comfortable chairs, serving as an outdoor living space or an extension for the indoor one.

Hillside villa in Liguria interior glass wallsView in gallery

Hillside villa in Liguria interior corner glass wallsView in gallery

Full height glass walls that seamlessly wrap around the corner let lots of natural light enter the interior spaces while also exposing them to the views and the surroundings.

Hillside villa in Liguria interior living areaView in gallery

The main living room, dining area and kitchen share an open floor plan. The sitting area is flanked by the poolside terrace on one side and a protected outdoor social area on the other. This type of layout strengthens the connection between indoor and outdoor spaces. This connection is emphasized by the large glass doors.

Hillside villa in Liguria interior dining areaView in gallery

Wood was chosen as a main material for the interior design. In combination with the stone exterior and other elements, it creates a beautiful balance of textures and colors. In the living area, a custom wall unit incorporates the TV console, a couple of shelves with accent lighting and the fireplace. The unit dialogues with the wood deck just outside this space.

Hillside villa in Liguria interior kitchen islandView in gallery

The dining area is defined by a large 10 seater table complemented by different-colored classical chairs and a set of modern pendant lamps with different-shaped shades. Once again, a custom wall unit made of wood adds warmth to the space, contrasting with the polished gray floor and the white ceiling.

Hillside villa in Liguria interior kitchen storage wallView in gallery

An island with a concrete top establishes a nice transition into the kitchen. It offers built-in storage and it incorporates a sink and a cook top. Large glass sliding doors connect the kitchen to an outdoor terrace.

Hillside villa in Liguria interior kitchen access to terraceView in gallery

A full wall of wood cabinetry conceals all the kitchen storage spaces and at the same time incorporates the built-in appliances. A small counter area serves as a prep space or coffee station.

Hillside villa in Liguria bedroom wood wallView in gallery

The bedroom has its own wood wall behind the bed. The wood only covers the bottom portion of the wall, ending with an open shelf that supports the sconces. The nightstands are suspended shelves attached to the wall.

Hillside villa in Liguria bathroom glass showerView in gallery

The bathroom is not exactly spacious. A skylight offers it the natural light needed to look airy and bright and a large mirrors emphasizes the spaciousness. A similar role is performed by the glass walk-in shower and the overall simple palette that mixes shades of white, gray and natural wood.