Fantastic Balancing Barn House in Suffolk, England

Located in the beautiful English countryside, by a small lake in Suffolk, this unusual holiday home uses the traditional barn shape and gives it a modern twist. The Balancing Barn was a project by MVRDV, an architecture studio founded in 1993 which has a collaborative and research-based design method that involves both the clients as well as a series of experts from a wide range of fields.

balancing-barn-mvrdvView in gallery

The result of such a design approach is a contemporary holiday home that combines elements of traditional architecture and modern design elements and techniques. The 200 square meter structure cantilevers on one side, extending over a small slope.

balancing-barn-mvrdv1View in gallery

balancing-barn-mvrdv2View in gallery

balancing-barn-mvrdv-interiorView in gallery

The reflective metal sheeting covers the entire barn which 30 meters long and has a linear design. The 15 meter long cantilever definitely stands out. The house remains stable and well balanced thanks to its rigid structure. It has a central concrete core and different types of materials for the two sections. The sections that was built on the ground uses heavier materials.

balancing-barn-mvrdv-back-viewView in gallery

balancing-barn-mvrdv-bedroomView in gallery

balancing-barn-mvrdv-kitchenView in gallery

The interior features timber panels on the walls and ceiling and an overall simple and flexible décor able to accommodate both small ad large groups of people. The kitchen and a large dining room are situated near the entrance. A series of four double bedrooms with separate bathrooms are then contained in the remaining space. At the cantilevered end there’s a large living area surrounded by large windows.