Welcoming Family Home Imbued With Nature’s Charm

The process of designing and then building a home that establishes a beautiful communication with its surroundings is always a challenge and the solutions found are always customized. Casa Chontay was a complex project from this point of view.

Casa Chontay location and viewsView in gallery

The residence is located in the Antioquia District of Peru. It was a project by Marina Vella Arquitectos, a Peru-based practice founded by the architect, urban planner and professor after who it was named. The team’s projects focus on the architecture, urbanism and design fields. This particular one is interesting for a variety of reasons.

Casa Chontay exterior stone structureView in gallery

The house sits on a 5,800 square meter plot and offers a total of 135 square meters of living space. The irregularities of the site led the team to organize the project into two structures. The site is situated 70 meters above the river area and this offers it great views of the mountains, the valley and the lush vegetation that surrounds the site.

Casa Chontay use of natural materials in constructionView in gallery

The two structures are in harmony with the environment almost as if trying to become a part of it. The site is surrounded by rocks, wood, clay and lush vegetation and this inspired the architect to use all the natural resources available there, such as stone, adobe, eucalyptus and cane. In addition, traditional construction techniques were preferred in this case.

Casa Chontay outdoor areasView in gallery

The construction was actually divided into two phases. In the first phase, the foundation and a concrete volume were completed after which local materials were used in the second phase. The project was completed in 2014 and uses sustainable materials for the most part in an effort to be as unobtrusive as possible and to blend with the landscape.

Casa Chontay exterior terraceView in gallery

Casa Chontay outdoor dining areaView in gallery

The upper area of the site is occupied by a parking area. Access to the two volumes is offered through a pathway. Large stones found on site and ornamental, low-maintenance local plants were used to embellish the immediate surrounding areas, thus becoming a design element.

Casa Chontay outdoor social spaces and viewsView in gallery

The constant connection with nature and the outdoors is emphasized through the presence of large windows and the use of natural materials throughout. The floors, doors, windows and shutters are all built of recycled wood. Choosing the exact location for the residence on the site proved to be a challenge which is why the architect opted for two independent volumes and a garden lined up with the valley.

Casa Chontay use of natural materials insideView in gallery

Casa Chontay living area large windowsView in gallery

The living area, dining space and the kitchen occupy a 68 square meter area. The fluid lines, natural materials and earthy colors allow this volume to be very inviting. Large windows allow natural light and cross ventilation to create a very pleasant ambiance.

Casa Chontay dining area and kitchenView in gallery

The three bedrooms, the attic space, twp bathrooms and a terrace share a 67 square meter area with views of the valley. Once again, natural materials were used to create a pleasant and welcoming décor.

Casa Chontay bedroom stone walls and wood floorView in gallery

The spacious outdoor area accommodates a playground, a gazebo, a swimming pool as well as a cozy fireplace area and sheltered dining space. As you can see, all the volumes and spaces are in harmony with each other and together as a whole they harmoniously communicate with their natural surroundings.

Casa Chontay small bedroom and landscape bouldersView in gallery

Casa Chontay flora and landscapeView in gallery