Danish Villa Has Two Floors That Mirror Each Other

Villa U is a private residence located in Aarhus, Denmark. It was designed and built here by C. F. Møller, one of Scandinavia’s oldest and largest firms, established in 1924. Their style is simple, clear and unpretentious. Having experts in all fields, the company offers a holistic approach. Their projects are a beautiful dialogue between international trends and local elements.

Villa U in Denmark lush surroundingsView in gallery

Villa U in Denmark garden and terraceView in gallery

The residence was completed in 2015. and is a two-story single family home. The site is surrounded by vegetation and scenic views and the design of the house makes the most of them. Both floors are a combination of open and covered spaces, featuring terraces and niches designed to welcome the outdoors in, making this one of the most beautifully balanced modern houses anywhere.

Villa U in Denmark two floors mirroredView in gallery

Villa U in Denmark interior at sunsetView in gallery

The facade is dark and simple and the two floors mirror each other, each having similar layouts and shapes. Also, both levels have a glazed facade with floor-to-ceiling windows and glass walls that capture the beauty of the views.

Villa U in Denmark staircaseView in gallery

Villa U in Denmark staircase sculpturesView in gallery

At the core of the house there’s a double-height space. It has skylights so light can enter all adjacent spaces. This central area also incorporates a sculptural staircase and a brick fireplace. This double-height space forms an open floor plan with the adjacent kitchen.
The layout is interesting and unusual. The staircase wall holds a wall-mounted TV and, as it spirals up, it forms a niche to the side of the fireplace wall. Through here another room can be accessed.

Villa U in Denmark Tv on staircase wallView in gallery

Villa U in Denmark staircase artworkView in gallery

Villa U in Denmark fireplace wallView in gallery

The ground floor houses a living room, the kitchen, a foyer, the utility room and the bedroom which have direct access to the terrace. A covered parking area forms an extension of this level. This is where the cars and bikes can be parked.

Villa U in Denmark kitchenView in gallery

Villa U in Denmark showerView in gallery

The upper level has its own living room as well as a large bedroom with its own bathroom, walk-in closet and terrace. On top of it all is a green roof terrace. The interior is simple and transparent but also full of surprises thanks to the unusual layouts and angles.

Villa U in Denmark covered parking areaView in gallery

Villa U in Denmark parking for bikesView in gallery

The combination of materials and finishes used throughout is designed to create contrasts and a welcoming ambiance. They include large tiles and oak boards used for the floors, bricks and lots of glass. A lot of the furniture was custom made and the whole project was focused on creating a smooth and natural indoor-outdoor transition.

Villa U in Denmark dark facadeView in gallery

Villa U in Denmark dark facade and terraceView in gallery

Villa U in Denmark glass wallsView in gallery