Brazil Apartment Gets A New Gourmet Kitchen And Open Floor Plan

When renovating their apartment, every home owner wants to preserve the elements and features that they enjoyed in the past but most importantly to change those which they didn’t. It’s usually the changes that matter the most. In each case they take different forms and serve different purposes. For this apartment in Brazil the renovation was meant to make it better-suited for family living and more functional overall. the project was conducted by studio CoDA arquitetos and completed in 2018.

All the social areas are interconnected and arranged across a rectangular floor planView in gallery
All the social areas are interconnected and arranged across a rectangular floor plan

The apartment has a total surface of 104 square meters which the architects immediately decided to divide into two main sections. They created a social area which contains the living room, kitchen and dining area and an intimate area which is comprised of the master suite, a baby room and an office which can occasionally turn into a guest room.

The kitchen was reimagined and has an open layout, remaining accessible for everyoneView in gallery
The kitchen was reimagined and has an open layout, remaining accessible for everyone
A small dining area features a glass dining table attached to the large custom cabinetView in gallery
A small dining area features a glass dining table attached to the large custom cabinet
The living room is welcoming and cozy and has sliding glass doors that separate it from the kitchen and dining areaView in gallery
The living room is welcoming and cozy and has sliding glass doors that separate it from the kitchen and dining area

Originally, the living room has an L-shaped floor plan which didn’t really follow the guidelines of the new design. The owners wanted an open kitchen layout as well as a large balcony. The architects thus made the necessary transformations in order to create a rectangular social space by reducing the size of one of the bedrooms. They also integrated all the social areas into a linear and continuous space and created a multifunctional piece of furniture to connect them all visually. The cabinet serves as a base for the dining table, a support for the TV wall mount and entertainment unit in the living room and as a wardrobe for the hallway.

The large custom cabinet also serves as an entertainment center for the living roomView in gallery
The large custom cabinet also serves as an entertainment center for the living room
The TV is mounted onto the cabinet and features a small niche underneath itView in gallery
The TV is mounted onto the cabinet and features a small niche underneath it
The sliding glass doors can separate the living room from the other spaces without adding a visual barrierView in gallery
The sliding glass doors can separate the living room from the other spaces without adding a visual barrier
Large windows allow an abundance of natural light to enter the apartmentView in gallery
Large windows allow an abundance of natural light to enter the apartment
The home office can also be used as a guest bedroom whenever necessary thanks to its versatilityView in gallery
The home office can also be used as a guest bedroom whenever necessary thanks to its versatility
In order to enlarge the balcony, the architects had to reduce the size of one of the bedroomsView in gallery
In order to enlarge the balcony, the architects had to reduce the size of one of the bedrooms
Although small, the bedroom looks and feels bright and airy as well as very cozyView in gallery
Although small, the bedroom looks and feels bright and airy as well as very cozy
Each compartment within this large custom cabinet is a secret storage areaView in gallery
Each compartment within this large custom cabinet is a secret storage area