Cute Budget Home On A Mountain Built For A Retired Couple

With an idea in mind to create a beautiful retirement home for their clients and wonderful views to inspire them, UZ Architecture surpassed everyone’s expectations with one of their latest projects, the DH House. There are many restrictions and limitations which had to be considered throughout this project such as the small budget and the rugged and hilly terrain as well as the regulations which prevented any major modifications to be made to the land. At the same time, the somewhat remote location meant difficult access to large construction vehicles.

The facades and roof of the house are covered in metal sheets, giving the structure an industrial flairView in gallery
The facades and roof of the house are covered in metal sheets, giving the structure an industrial flair
The house is almost entirely supported by columns which keeps it level without impacting the landView in gallery
The house is almost entirely supported by columns which keeps it level without impacting the land
The views of the two valleys were a major focus throughout the projectView in gallery
The views of the two valleys were a major focus throughout the project

All of the limitations ultimately translated into a simple design and the use of low-tech building strategies. The DH House is located at the center of Taiwan, on a mountain framed by two valleys. Its simple design and A-frame, lightweight metal structure with a double-pitched roof allows it to blend in quite nicely and also suits the hot and humid climate of the area. A big section of the house appears to be floating, being suspended on a set of columns and forming a covered terrace below.

Inside the house the decor is simple and breezy, with large windows that capture the light and the amazing viewsView in gallery
Inside the house the decor is simple and breezy, with large windows that capture the light and the amazing views
A square-shaped dining table with diverse chairs around it creates a very casual and friendly vibeView in gallery
A square-shaped dining table with diverse chairs around it creates a very casual and friendly vibe
The architects wanted to offer the house privacy from the public road and managed to do that beautifullyView in gallery
The architects wanted to offer the house privacy from the public road and managed to do that beautifully
The minimalist house extends over the rugged terrain, overlooking the two valleys which frame itView in gallery
The minimalist house extends over the rugged terrain, overlooking the two valleys which frame it
The exterior of the house shows a certain similarity to container structures View in gallery
The exterior of the house shows a certain similarity to container structures
The double pitched roof gives the house a cute look while also being practical in this climateView in gallery
The double pitched roof gives the house a cute look while also being practical in this climate