The Story Of How A Bank Became An Apartment In Helsinki, Finland

We’ve told lots of stories where things like water towers, barns or factories became apartments or residence but we never came across an apartment which was once a bank. Today that changes. We found this great place in Helsinki, Finland. The building used to be a bank. It then became an insurance company and later it was transformed into Apartment Bulevardi 1. The project was developed by Saukkonen+Partners.

View in gallery
There are still elements that link the apartments to its history

There are many challenges during the project. The biggest of them all was removing the think steel door to the bank vault. It had to be cut into small pieces. The former vault is now a library.

The library was once the bank’s vault and it has solid steel doors

The apartment measures a total of 2,368 square feet (220 square meters). It only has one bedroom and one bathroom. Following Scandinavian tradition, the architects designed the bathroom with a sauna. In addition to the area already described, the apartment also has a functional kitchen, a large living room also a smoking room with strong ventilation.

View in gallery
The apartment has a very spacious and open living area
View in gallery
The kitchen is also large and spacious and it includes a dining area
View in gallery
The living room has a very clean and elegant look and an elegant color palette
View in gallery
Brand new stucco ceilings were installed throughout the apartment
View in gallery
The black walls give the bedroom a more cozy and intimate look
View in gallery
Light wooden floors complement the minimalist décor throughout
View in gallery
The apartment was designed with a single bathroom
View in gallery
The spacious bathroom also includes a sauna, a must-have in Scandinavian interiors

The apartment was designed for a young couple and they chose a classical style for the interior.The architects worked hard to restore the building to its original style from 1894. they installed brand new stucco ceilings and paid great attention to detail. The large windows offer vews of the city’s central parks making the apartment stand out even more.