Pre-War House Has Brick Volumes Connected By Bridges And Gardens

Everything from the choice of materials, the finishes and colors used, the distribution of the spaces and the way in which they interact with the surroundings adds up to a spectacular design for a house that has been recently enlarged by M Construction. The project consists of an extension added to an existing pre-war building located in Claremont, Western Australia.

The house has been extended into the garden and its connection to the landscape feels very naturalView in gallery
The house has been extended into the garden and its connection to the landscape feels very natural
The new plan is organized into a series of main spaces separate from each other and linked by bridge areasView in gallery
The new plan is organized into a series of main spaces separate from each other and linked by bridge areas

The new plan is carefully organized into a series of distinct spaces linked by bridges. Each brick volume houses an individual function. This way a clear distinction is ensured between the private and the social areas of the house. The bridges are intermediaries between the different volumes and they’re closely connected to the landscape.

These bridges are a sort of indoor-outdoor hybrid, being vastly open to the views and the freshnessView in gallery
These bridges are a sort of indoor-outdoor hybrid, being vastly open to the views and the freshness
View in gallery
The corridors that link the spaces can be closed off with sliding panels that protect them during bad weather

The volumes are arranged in such a way so they can each face beautiful parts of the garden and courtyard and to frame views of the trees present on the site. The main plan followed by the architects gave a lot of attention to the views but also to the level of comfort and privacy ensured by both the interior spaces and the outdoor areas.

The timber panels can also be used for shade or privacy, depending on the weather conditions and the client's needsView in gallery
The timber panels can also be used for shade or privacy, depending on the weather conditions and the client’s needs
In spite of the obvious openness of the house towards nature, the property also offers a lot of privacyView in gallery
In spite of the obvious openness of the house towards nature, the property also offers a lot of privacy

The house now extends into the garden and large sliding doors and timber dividers ensure a smooth and seamless transition between the volumes as well as between the indoor and outdoor areas. The garden can be admired from both the social and the private spaces and a series of decks and platforms ensure a well-balanced and harmonious composition throughout.

The interior spaces are connected to a garden and to a pool framed by a deckView in gallery
The interior spaces are connected to a garden and to a pool framed by a deck
One of the bridge spaces runs along the pool and deck and offers access to an outdoor dining spaceView in gallery
One of the bridge spaces runs along the pool and deck and offers access to an outdoor dining space

The interior is simple and focused on the views as much as possible. Concrete floors and white walls establish a bright and simplistic decor which is complemented by warm wooden furniture accents and the occasional touch of color in the form of a textured area rug, a potted plant or a beautiful piece of artwork.

The internal spaces are closely connected to the garden as well and the transition areas serve as buffer zonesView in gallery
The internal spaces are closely connected to the garden as well and the transition areas serve as buffer zones
Large sliding glass doors reveal the beautiful views and let the light in while also bringing in colorView in gallery
Large sliding glass doors reveal the beautiful views and let the light in while also bringing in color
The palette of materials and colors used indoors is limited to a few simple choices which ensures a casual and pleasant ambianceView in gallery
The palette of materials and colors used indoors is limited to a few simple choices which ensures a casual and pleasant ambiance

Large windows and sliding glass doors bring in color and freshness and allow each individual space to feel connected to its surroundings in a natural and stylish way. The bedrooms open directly into the garden and even the bathrooms let in gorgeous views without sacrificing the privacy in any way. Despite the simplicity of the materials and colors, every room and space has a balanced decor which doesn’t feel monotonous in any way.

The bedrooms form a separate zone with its own beautiful connected to one section of the gardenView in gallery
The bedrooms form a separate zone with its own beautiful connected to one section of the garden
The bathrooms are bathed in light as well while strategically placed plants ensure privacyView in gallery
The bathrooms are bathed in light as well while strategically placed plants ensure privacy