A House in Wyoming Caught Between Mountains And a Steam

Located in Wyoming on a site framed on one side by the mountain range and on the other by a stream, this house was largely shaped by its surroundings and partially by the local building regulations. It was a project by the architects at Dynia, a local studio.

The design of the house is largely dictated by the proportions of the surrounding landscapeView in gallery
The design of the house is largely dictated by the proportions of the surrounding landscape
There are two main types of spaces inside the house and they're defined by the height of the ceilingView in gallery
There are two main types of spaces inside the house and they’re defined by the height of the ceiling

The landscape and the surroundings in general played an important role in determining the orientation, shape and design of the house. The architects gave it two types of spaces with two different ceiling heights. The social rooms of the house are situated in the taller volume while the private ones are positioned on two levels in the second volume.

Some of the spaces are facing the garden while others are looking towards the mountain rangeView in gallery
Some of the spaces are facing the garden while others are looking towards the mountain range
The house is framed on one side by the mountains and on the other by a streamView in gallery
The house is framed on one side by the mountains and on the other by a stream

The positioning of the two types of volumes was also strategic in relation to the landscape. You have the taller volume facing the mountain range and the lower level facing the garden and the stream. This way a strong relationship is established between the house and the landscape surrounding it.

Decks and porches surround the house, forming buffer zones between the interior spaces and the outdoorsView in gallery
Decks and porches surround the house, forming buffer zones between the interior spaces and the outdoors
There's a partition wall made of wood which shelters the corridor and separated it from the deckView in gallery
There’s a partition wall made of wood which shelters the corridor and separated it from the deck

The relationship between the interior spaces and the outdoors is also strong. The L-shaped floor plan frames a lovely courtyard and in order to shelter the interior spaces from excessive sunlight while also ensuring a smooth transition, the architects created a partition wall made of wood and glass.

Windows of various shaped and sizes pierce the wooden wall letting the light and the views inView in gallery
Windows of various shaped and sizes pierce the wooden wall letting the light and the views in
The interior spaces are lined with wood as well, ensuring a warm and cozy atmosphereView in gallery
The interior spaces are lined with wood as well, ensuring a warm and cozy atmosphere

Inside the house the decor and the ambiance are warm and welcoming. Wood covers the ceiling and some of the walls while large windows reveal the beautiful views and connect the spaces to the outdoors. Despite the simplicity of the palette of materials and the neutral nature of the colors and textures used, the decor is vibrant and exciting.

The social areas form an open floor plan with direct access to the deck and gardenView in gallery
The social areas form an open floor plan with direct access to the deck and garden