From an old machinery shed to a modern functional work space

This intriguing structure is located in Wildes Meadow, Southern Highlands, New South Wales, Australia and it’s called simply “Black Box”. The name suits it well considering the shape and color of the building. There aren’t many black houses or any other type of buildings out there. People usually try to make theirs integrate as naturally as possible into the surroundings and to have a bright and airy design. In this case, the owners wanted this piece to stand out instead of just blending in.

View in gallery

The Black Box was designed by Tina Tziallas and Factor Design and it was completed in February 2012. The box is actually quite small and the interior space measures approximately 100 square meters. It has a compact, geometrical shape and its exterior is completely black. This mysterious structure is actually a work space for a software design studio. The client’s interest in contemporary design played a very important role in determining the shape, color and overall design of this building.

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

View in gallery

In an effort to create something completely out of the box, the architects went back to the basics. They managed to convert an already existing shed into this unrecognizable, state of the art structure. The façade is covered in black glass and features high-performance tilt doors. Even though it might not seem so, there’s actually a strong indoor-outdoor connection. Given the glossy façade of the building, the sky and the surrounding vegetation are reflected inside. The interior of the building is contemporary, minimalist, flexible and functional.{found on archdaily and pics by Holly Treadaway}.